Annons

Birgit Munkhammar:En passionerad realist i alfabetisk ordning

Stendhal, eller Marie-Henri Beyle, som han egentligen hette,  målad av konstnären Olof Södermark 1840. 
Stendhal, eller Marie-Henri Beyle, som han egentligen hette, målad av konstnären Olof Södermark 1840. 

Den franske författaren Stendhal är känd som den litterära realismens store förespråkare. I en originell bok, som till formen liknar ett lexikon, erbjuds en gedigen översyn över hans liv och verk.

Under strecket
Publicerad

De flesta böcker om den franske författaren Stendhal (1783–1842) är skrivna av en stendhalien, en ”supporter”, till skillnad från en stendhaliste, en akademisk forskare. ”Dictionnaire amoureux de Stendhal” (2013) är skriven av en stendhalien, Dominique Fernandez, som förutom företalet till pocketutgåvan av ”Journal” (2010), Stendhals dagbok från 1801–1823, och ”Le musée ideal de Stendhal” (1995), har skrivit ett hundratal verk: romaner, essäer och reseskildringar, mest om Italien. 

”Dictionnaire amoureux de Stendhal” ingår i samlingen ”Dictionnaire amoureux”, som började ges ut på förlaget Plon omkring år 2000. Dess recept är författare med ett spännande stoff, kombinerat med språklig lätthet och obegränsad fantasi, som skriver essäer från A till Z om sitt specialämne. Flera essäer ryms på samma bokstav, men det måste finnas minst en på varje; serien har i dag drygt 100 titlar, och bara i år har det getts ut tio titlar om olika ämnen.

Annons
Annons
Annons