Annons
X
Annons
X

En påse mango för konsten

Grafisk design i utbyte mot torkad mango? För Erik Olovsson var det en självklar bytesaffär. Hans färgglada designbuss ingår i Konstfacks vårutställning - men åker snart ut på resa runt Sverige igen.

Av Spektra, TT

Han startade i Kristinehamn och hann ner till Österlen i Skåne innan det var dags att visa upp bussen på vårutställningen i Stockholm. Under en och en halv månads tid har Erik Olovsson bytt tjänster med de människor han mött på vägen. Grafisk design mot - tja, vad som erbjuds.

– Jag har fått allt från massage till vinflaskor och torkad mango. Jag gjorde etiketter till mangopåsar och fick tio påsar mango och en mango chutney för besväret, berättar han.

Designbussen är hans examensprojekt i ämnet Storytelling på Konstfack. Men Erik Olovsson har haft så stor behållning av projektet att han bestämt sig för att fortsätta resan - den här gången norrut - efter utställningen.

Annons
X

Designbussen är ett av 181 verk i vårutställningen, som av Konstfacks kurator Gustaf Nordenskiöld beskrivs som en kreativ labyrint. Konstverken finns utspridda i skolans alla skrymslen och vrår och besökarna kan själva välja om de vill ”gå vilse” i det som visas.

– Generellt jobbar folk ganska mycket med installationer, ofta med ett poetiskt uttryck. Det vi har mindre av än tidigare är rena designobjekt, säger Gustaf Nordenskiöld.

Nandi Nobell, från mastergruppen Experience design, har byggt en av de största och mest intrikat utförda installationerna. I hans prismatiska bygge ”Entrance not for everybody” bjuds 64 slumpmässigt utvalda besökare på en visuell resa som börjar med att de får lägga sig på rygg, för att sedan skjutas in i konstverket. Vad som sker i konstverket vägrar Nandi att berätta om före vernissagedagen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det handlar inte om att exkludera folk utan att göra det till en värdefull upplevelse för dem som får komma in, säger han.

  Mer inkluderande är Ingela Ihrmans performance till jättenäckrosens ära - den superexotiska blomma som finns i var och varannan botanisk trädgård. Den 8 och 9 juni trär hon på sig sin dräkt av konstgjorda blomblad i ett kommunalt växthus i Kalmar.

  – Hela mitt examensprojekt handlar om tropikerna i Sverige. Det finns en törst efter något annat, efter något som kanske inte finns på riktigt. Jag ser det överallt, på schampoförpackningar och juicekartonger, det utövar en sådan dragningskraft på oss i västvärlden.

  Stockholm TT Spektra

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X