Annons

Merete Mazzarella:Oväntad comeback för syndastraffet

Det som hotar att drabba oss är en följd av våra moraliska brister och felsteg, förkunnade kyrkan på 1600-talet. David Larsson Heidenblad visar i avhandlingen ”Vårt eget fel” att den tidens predikningar har stora strukturella likheter med dagens miljölarm.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Al Gore presenterar sin film ”En obekväm sanning” 2006.

Foto: KOJI SASAHARA

Vi har alla del i den globala uppvärmningen, förklarar Al Gore i sin film ”En obekväm sanning” och han fortsätter: ”Men vi kan förändra det genom vårt val av produkter, hur vi använder el och vilka bilar vi kör.” Och på slutet fäster han stadigt blicken på publiken och säger: ”Jag anser att det är en moralisk fråga. /…/ Nu har vi möjlighet att med gemensamma krafter trygga framtiden.” Filmen kom 2006, precis vid den tidpunkt då klimatfrågan blivit, ja, het i hela västvärlden och om och om igen förkunnades det att det var människan själv som låg bakom den alarmerande hotbilden.

I Sverige skrev Aftonbladet att ”rapport efter rapport målar upp en skrämmande framtid. De skyldiga är vi själva och det är bara vi som kan hejda utvecklingen”, och Expressen slog fast att ”de stora bovarna är du och jag, i de mängder av koldioxid som vi släpper ut i atmosfären”. Aftonbladet gick vidare och lanserade klimatkampanjen ”Gör något nu!” som uppmanade läsarna att förändra sitt personliga beteende. Under braskande rubriker som ”Här räddar han miljön” eller ”De räddar världen – och sparar 19200” kunde läsarna få möta en medelålders man som låtit bilen stå och tagit tåget till jobbet eller en barnfamilj som nyligen bytt till lågenergilampor. Att det som var bra för planeten också var bra för privatekonomin kan åtminstone för den som inte själv är svensk te sig som en mycket svensk betoning.

Annons
Annons
Annons