Annons
X
Annons
X

”En ovanligt engagerad debatt”

En ovanligt engagerad debatt, men också med ovanligt många karaktärsangrepp.

Brigitte Mral, professor i retorik vid Örebro universitet, följde förmiddagens partiledardebatt i riksdagen. Hon tycker att partiledarna tog i mer och var mer engagerade än vad de brukar vara.

– Det är väldigt positivt för då framstår politikerna som övertygade om sin sak och det är ju det man vill, säger hon.

Samtidigt påpekar hon att engagemanget också tog sig uttryck i flera karaktärsangrepp. De olika regeringsalternativen använde ovanligt många värdeord för att karaktärisera den andra sidans politik.

Annons
X

– Det ingår i att vara engagerad att man kanske tar i lite för mycket ibland, säger hon och ger ett exempel:

KD-ledaren, Göran Hägglund, som sade att de rödgröna saknade moral och anständighet.

– Det kanske man kan se som ett svar på vänsterns tidigare angrepp på regeringen där man sagt att sjukvårdspolitiken är oanständig. Jag kan tänka mig att man försöker kasta tillbaka moralargumentet mot de andra. Det är inte så överdrivet snyggt, men det är ett vanligt debattknep.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I debatten fanns också klassiska retoriska grepp som upprepningar, paradoxer och metaforer. S-ledaren Mona Sahlin upprepade till exempel frasen: varje torsdag, varje vecka, varje månad ett antal gånger.

  – Det kallas för anafor. Det ger rytm och tyngd till det man säger.

  Göran Hägglund var den som främst använde retoriska berättelser. Han placerade bland annat in de rödgröna ledarna i kända tv-program, exempelvis Fuskbyggarna och Lyxfällan.

  – Det bedöms inom retoriken som skickligt om det inte går till överdrift. Det är också ett bra grepp med tanke på mediesamhället. De här tillställningarna ses mest av journalister. Och de tycker om när det blir bildrikt, konstaterar Brigitte Mral.

  Hon tycker att det är svårt att jämföra Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldts retorik.

  – Båda försöker framstå som lugna och förvissade om att deras politik är den rätta. Och det är deras uppgift så det var inte särskilt överraskande. Vare sig den ena eller den andra överraskade.

  I debatten fanns också, enligt Brigitte Mral, medvetna överdrifter och feltolkningar. Hon nämner bland annat regeringsföreträdarnas beskrivning av oppositionens politik som att den hellre vill ha bidrag än folk i arbete.

  – Det är självklart att oppositionen också trycker på att det ska vara mindre arbetslöshet och att man stöder olika åtgärder för att folk ska få arbete.

  Samtidigt påpekar hon att företrädare för oppositionen gjorde samma sak. Hon exemplifierar med att Lars Ohly sade att för Göran Hägglund var vinstintresset viktigare än demokrati.

  – Det är naturligtvis en grov överdrift. Om man känner att folk tar till medvetna överdrifter och feltolkningar sitter man och funderar på om de inte har några bättre argument, säger Brigitte Mral.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X