En otålig folkbildare

JOLOPRISTAGARE. Cordelia Edvardson har tilldelats årets Jolopris för sitt journalistiska temperament, sin otålighet och sitt deltagande. Kaj Schueler skriver om en korrespondentsjäl som drivs av att upplysa.

Under strecket
Publicerad
Annons

Hon är förvisso ganska van nu, luttrad kanske man kunde säga, men en belöning är alltid en belöning, uppskattning alltid uppskattning. Lite extra kan hon också sträcka på sig den här gången för det är inte vilket pris som helst, inte så mycket för pengarna som för äran: Jolopriset 2012 som hon får med motiveringen, ”Cordelia Edvardson har stil, hon har balanssinne, men framför allt har hon temperament”. En motivering som välfunnet sammanfattar Svenska Dagbladets mångåriga medarbetares gärning.

Men Cordelia Edvardsons första reaktion är möjligen, för den som inte känner henne, lite oväntad: ”Jag förstår inte varför de ger mig priser.” Att till en början uttrycka sig drastiskt och lite avigt är dock något av hennes adelsmärke. Styrkan i uttrycket kan ha med dagsformen att göra, för någon minut senare, under vårt korta telefonsamtal, säger hon att det naturligtvis är roligt att bli uppskattad i de här sammanhangen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons