En osvensk upplevelse

Under strecket
Publicerad
Annons

noterat | Amsterdam
Den som i bräcklig farkost färdas genom kanalerna i Amsterdam - vilket jag nyss gjort under några lyckliga junidagar - får inte bara se den holländska samtidskulturen underifrån utan också från ett fascinerande outsiderperspektiv. Där uppe i höjden reser sig med ståtliga barockfasader kyrkor, museer och andra offentliga byggnader, sprängfulla med vördsamma turister och världsberömda konstverk av Rembrandt och Van Gogh. Här nere, i den låga världen, gungar ankor, gäss och sothöns på det smutsiga vattnet i sällskap med skamfilade husbåtar där hippies odlar hasch, latar sig och pimplar billigt vin. Där uppe har många sagt ja till EU-konstitutionen, här nere har alla sagt nej.

Själv blandar jag fredligt mitt kaffe med genever och tuggar på en smörgås med färsk matjessill och rå lök, medan jag sakta kryssar fram under broarna och lyssnar till dragspelets lockande ton från någon krog i fjärran. I en av husbåtarna sitter en långhårig yngling och stirrar drömskt in i sin dator. Skriver han
en roman eller surfar han bara på nätet? I nästa sekund rundar vi ett hörn och kommer in i glädjekvarteren, där ett skyltfönster i trottoarhöjd bjuder ut en fyllig prostituerad mitt på ljusa dagen. Bara några meter därifrån kommer några sjungande dagisbarn traskande längs kanalkanten med sin dagisfröken och en liten bräkande get i hundkoppel.
En märklig blandning av landsortsidyll och syndens näste. Kanske är dagisfröken syster till den prostituerade, vem vet? Säkert är att Amsterdam inte ligger i Sverige.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons