Annons
X
Annons
X

En osmaklig och rasistisk nidbild

Makode Linde säger sig vilja uppmärksamma kvinnlig omskärelse med sitt ”performanceverk”, men detta ”verk” tillför inte något i kampen mot könsstympning. Istället är det en grov rasistisk nidbild som presenteras och reproduceras, skriver Minata Dao Hagberg, ordförande i Riksföreningen Stoppa Kvinnlig Könsstympning, och professor Sten Hagberg.

Tårtan som fått Afrosvenskarnas riksförbund att kräva kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths avgång.
Tårtan som fått Afrosvenskarnas riksförbund att kräva kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths avgång. Foto: PONTUS RAUD/SCANPIX VIDEO

BRÄNNPUNKT | KÖNSSTYMPNING

Det är med avsky och avsmak som vi tar del av Makode Lindes ”performanceverk” där en tårta föreställande en nidbild av en naken svart kvinna skurits upp i tårtbitar som sedan ätits upp av de närvarande. Tårtan skars upp från mellangärdet. Inuti dess huvud låg Makode Linde själv och skrek varje gång någon skar i tårtan.

En av dem som skar upp tårtan var kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, som inbjudits till att tala vid 75-årsfirandet av KRO, Konstnärernas riksorganisation, på Moderna museet i Stockholm. Syftet med ”performanceverket” påstås vara att sätta fokus på ”kvinnlig omskärelse”.

Riksföreningen Stoppa Kvinnlig Könsstympning (RISK) arbetar sedan mitten av 1990-talet med att motarbeta kvinnlig könsstympning. Arbetet handlar om att bekämpa en sedvänja som finns i många afrikanska länder. Kampen mot könsstympning pågår i Afrika men också i andra delar av världen. Informationskampanjer och gräsrotsarbete pågår varje dag över hela kontinenten. I många afrikanska länder som exempelvis Burkina Faso är könsstympning dessutom sedan länge kriminaliserat och varje år sätts ”omskärerskor” i fängelse efter uppmärksammade rättegångar.

Annons
X

RISK arbetar i första hand med informationsspridning och utbildning om könsstympning i Sverige. Svenska män och kvinnor – en del med rötter i Afrika – verkar runtom i Sverige för att stoppa denna sedvänja. Sjukvårdspersonal som mött könsstympade kvinnor har också reagerat starkt och engagerat sig. RISK arbetar med att samordna och intensifiera dessa olika initiativ.

Makode Linde säger sig vilja uppmärksamma kvinnlig omskärelse med sitt ”performanceverk”, men detta ”verk” tillför inte något i kampen mot könsstympning. Istället är det en grov rasistisk nidbild som presenteras och reproduceras.

I de massmediala reaktionerna och i sociala medier är det främst kulturministerns medverkan som upprör. Även om det är särskilt graverande att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth närvarat och deltagit med att skära upp ”tårtan” är det dubbelt kränkande att debatten handlar om den svenska ministern snarare än om att en konstnär har det dåliga omdömet att osmakligt och rasistiskt reproducera nidbilder av en afrikansk kvinna som utsätts för övergrepp.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  MINATA DAO HAGBERG

  ordförande i Riksföreningen Stoppa Kvinnlig Könsstympning

  STEN HAGBERG

  professor i kulturantropologi, Uppsala universitet

  Annons
  Annons
  X

  Tårtan som fått Afrosvenskarnas riksförbund att kräva kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths avgång.

  Foto: PONTUS RAUD/SCANPIX VIDEO Bild 1 av 2

  Konstnären Makode Linde, som gjort den omtalade tårtan i form av en svart kvinna, utanför Moderna museet.

  Foto: JENS L´ESTRADE/SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X