Annons
Recension

En osannolik samling djur

KURIOSAKAMMARE. Medeltidens uppfattning om världens djur byggde på hörsägen och antika källor. Om detta skrev John Bernström ett stort antal ­artiklar, som nu har samlats i en kompakt volym. En biologisk och litterär skatt, skriver Fredrik Sjöberg.

Publicerad

Den oförliknelige John Bernström (1903–1989) växte upp i hägnet av en god familj, på samma gång aristokratisk och merkantil, dominerad av lyckosamma rörgrossister och korkimportörer. Att pojken efter avslutad skolning vid Lundsberg och senare kavalleriet skulle ta över firman var en självklarhet. Men av den saken blev inte stort mer än luft, för han ville gå sin egen väg. Och sådan skulle den bli, egen.

Till att börja med begav sig Bernström till England, året var 1925, där han i kraft av ett fördelaktigt yttre, talanger som ryttare samt enastående språkbegåvning snart inledde en lovande karriär inom teatern. Redan året därpå finner vi honom på kontinenten, där han lyckas få en roll i stum­filmen ”Faust”, bakom Gösta ­Ekman den äldre, varefter han, under artistnamnet Jean Storm, kom att bli en ofta anlitad profil hos Jean Renoir och andra stora filmregissörer. Han slog sig ned i Paris; det var ännu 20-tal och livet lekte.

Annons
Annons
Annons