Annons
X
Annons
X
Världen
Kommentar

Rolf Gustavsson: En osannolik räddare i Europas nöd

Frankrikes presidentval 2017
Foto: Kamil Zihnioglu/TT

Det finns olika slags presidenter. I dessa yttersta dagar finns exempel på allehanda kombinationer. Somliga är mäktiga men omdömeslösa. De hör vi ständigt talas om. Andra är maktlösa men kloka. De uppmärksammas sällan. Ändå är de ofta intressanta personligheter med insiktsfulla synpunkter värda att begrunda.

Frankrike – ett land där liberal är ett skällsord.

I tisdags talade Österrikes nye president Alexander Van der Bellen (73 år) i EU-parlamentet. En maktlös symbolgestalt som vill ingjuta hopp mitt i allt elände. Han föddes i Wien och växte upp i en by i Tyrolen. Modern kom från Estland, fadern från en holländsk släkt som emigrerat till Ryssland. Så småningom professor i ekonomi och under tio år partiledare för de gröna. Alexander Van der Bellen besegrade klart den nationalpopulistiske motkandidaten i presidentvalet i december. Han visade att man kan vinna val på en Europavänlig linje, till och med mot Jörg Haiders arvtagare, till och med i Trumps och Putins tidevarv.

Annons
X

Om en månad lämnar Joachim Gauck (77år) ämbetet som Tysklands president. Gauck är liksom Van der Bellen en i huvudsak maktlös statschef som med gammalmodig skärpa försvarar Europas grundläggande ideal när de angrips både utifrån och inifrån. En protestantisk pastor från Östtyskland som på oklara grunder faktiskt länge motarbetades av Angela Merkel.

I början av februari talade Gauck på universitetet i Maastricht och analyserade förtroendekrisen som förlamar EU. Indirekt blev det en hård kritik av det politiska ledarskapets passivitet och oförmåga att förklara det europeiska projektet för vanligt folk. Därför vinner populisterna inflytande. Liksom Van der Bellen vädjar Gauck till yngre generationer att politiskt engagera sig i en intensiv dialog om Europas ödesfrågor.

När Frankrike går till val om drygt två månader handlar det om en riktigt mäktig presidentpost, från början skräddarsydd till general de Gaulle. Idag finns det en yngre kandidat som har goda möjligheter att vinna på en Europapositiv linje, Emmanuel Macron (39 år). En begåvad men ensam man utan parti och ännu så länge utan ett precist program. En liberal ekonom som försöker ena fransmännen kring den politiska mitten i ett land där liberal är ett skällsord och där mittenpolitiker brukar förintas av polariseringen mellan vänster och höger.

Macron förespråkar genomgripande reformer, men hans förhoppningar bygger på att tillräckligt många håller för näsan och röstar på honom i brist på bättre alternativ – faute de mieux. Detta är  Macrons största uppgift:  att förhindra det barbari som annars lurar runt hörnet. I Frankrike och i Europa. Macron framstår som den osannolike räddaren i nöden.

Annons
Foto: Kamil Zihnioglu/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X