Annons
X
Annons
X
Sport
Krönika

Anders Lindblad: En oroväckande rysning inför OS

Sista guldchansen slutade i nytt svenskt bakslag. Skid-VM i Lahtis blev det sämsta mästerskapet sedan 2009. När vintersäsongens skidgrenar sammanfattas sänder det oroväckande rysningar inför OS om ett år.

Skid-VM i Lahtis 2017
Sveriges Marcus Hellner i mål på 12:e plats i herrarnas femmil vid skid-VM i finska Lahtis på söndagen.
Sveriges Marcus Hellner i mål på 12:e plats i herrarnas femmil vid skid-VM i finska Lahtis på söndagen. Foto: Anders Wiklund/TT

Äntligen sken solen över Lahtis. Men inte över det svenska skidlandslaget.

När Alex Harvey spurtade hem guldet på den rekordsnabba femmilen före VM-kungen Sergej Ustiugov (två guld och tre silver) var Marcus Hellners krafter slut. 

Nej, det blev en trist avslutning som bara förstärkte den bleka svenska insatsen överlag i VM.

Annons
X

Fyra medaljer är det sämsta facit i OS eller VM sedan världsmästerskapen 2009. En klen tröst i bedrövelsen är att Norges herrlag fick åka hem utan individuellt guld. Ändå vann Norge medaljligan med totalt 18 medaljer, varav sju guld.

Sverige har haft sin sämsta mästerskapsvinter på hela 2000-talet när det gäller de tre stora OS-sporterna längdskidor, alpint och skidskytte. Två brons i alpina VM, samt två silver och två brons under VM-veckorna här i Lahtis, är den futtiga utdelningen.

Framför allt är det på herrsidan som generationsväxlingen inte gett resultat.

Det ger oroväckande vibbar inför OS i Sydkorea om ett år. Framför allt är det på herrsidan som generationsväxlingen inte gett resultat. Det ser betydligt bättre ut på damsidan.

SOK, Sveriges olympiska kommitté, har flera gånger varnat för just den utvecklingen, att svensk idrott tappar mark på den manliga sidan, både vad gäller vinter- och sommaridrotter. I OS i somras togs tre av de elva medaljerna av män, åtta av kvinnor. Och i vinter har Frida Hansdotter (alpint) och Charlotte Kalla (längd) legat bakom fem av de sex skidmedaljerna.

Längdlandslaget har länge litat till åkare som Johan Olsson, Marcus Hellner, och Daniel Rickardsson, men det går inte hur länge som helst. Olsson fyller 37 om några veckor och frågan är om han har motivation nog att göra en sista satsning med OS i sikte. Han har slitit med dåliga skidor och form under VM.

Vid sidan av bronsmedaljen i stafetten var den bästa placeringen på herrsidan Marcus Hellners sjundeplats i skiathlon. Det säger allt.

– Vi har en del individer som gör bra prestationer som Charlotte Kalla, Anna Haag och Hanna Falk, men totalt sett hade jag gärna sett fler medaljer. Vi har verkligen inte heller haft turen med oss, sammanfattade förbundskapten Rikard Grip.

Efter två VM-veckor i omväxlande kyla, slask, snöfall och regn lämnar jag Lahtis med flera starka minnesbilder:

• Stina Nilssons favoritfall i sprinten som satte tonen för de svenska bakslagen.

• Charlotte Kallas fantastiska förmåga att alltid toppa formen när det gäller som mest. Jag tror att hon hade utmanat Marit Bjørgen om guldet på tremilen om inte staven gått av.

• Ebba Anderssons intåg i landslag. En injektion som blir högintressant att följa.  

• De norska damerna, med Marit Bjørgen i spetsen, som tog storslam med sex guld totalt.

• Iivo Niskanens kross på 15 km. Hemmanationens stora triumf.

Men tyvärr blir det bestående minnet något helt annat, nämligen landslagsläkaren Per ”Pliggen” Anderssons chockade uppsyn efter mötet där det visade sig att Sverige står så gott som ensamt i kritiken mot bruket av astmamediciner och andningsmaskiner. Skidsporten brottas med stora trovärdighetsproblem, men ändå råder en strutsmentalitet när det gäller frågor kring etik, moral och gråzoner. 

Och inte blir man mer hoppfull när dessutom flera guldmedaljörer hyllat dopade landsmän efter sina segrar.

Annons

Sveriges Marcus Hellner i mål på 12:e plats i herrarnas femmil vid skid-VM i finska Lahtis på söndagen.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X