Annons

Stina Oscarson:En orgie i floskler: svensk byråkrati när den är som sämst

På vilket sätt skulle skövlingen av träden i Gröndal stoppa drogförsäljningen? Bilden är från en annan park på Södermalm där droger förekommer.
På vilket sätt skulle skövlingen av träden i Gröndal stoppa drogförsäljningen? Bilden är från en annan park på Södermalm där droger förekommer. Foto: Robin Haldert/TT

En dag i oktober möts de boende i Gröndal av en dyster syn: alla träden i parken är skövlade. När de konfronterar stadsdelsförvaltningen får de en uppvisning i svensk offentlighetsprincip – när den är som sämst.

Under strecket
Publicerad

Det är något med offentlig byråkrati som gör det möjligt att alla handlar rätt men allt blir ändå fel och ingen bär ansvaret. Och det är något med politiska modeord som förvandlas till satsningar och resulterar i öronmärkta pengar till projekt som verkar få folk att sluta tänka. Däremot tenderar just sådana öronmärkta pengar framkalla en mycket speciell sorts tjänstemannakreativitet. Ty finns det pengar att söka är det som att det vore oansvarigt att inte göra det och så skapas problem som ingen visste fanns. Slutligen är det något med makt och träd; när alla andra idéer är slut, ja då ger man sig på träden.

Allt detta återfinns i en till synes rätt oansenlig historia från Gröndal som inte tilldragit sig något större intresse om det inte varit för att den ingår i just detta mönster.

Annons
Annons
Annons