Annons

En omoralisk Jane Austen

Whit Stillman har hittat hem med Jane Austen-filmatiseringen ”Love and friendship”.
Whit Stillman har hittat hem med Jane Austen-filmatiseringen ”Love and friendship”. Foto: Matt Sayles/TT

Den amerikanska dandyregissören Whit Stillman har hittat rätt igen. Denna gång med en amoralisk filmatisering av favoritförfattaren Jane Austens roman ”Lady Susan”, med Kate Beckinsale i huvudrollen.

Publicerad

Att intervjua Whit Stillman är som att ta plats i en av hans filmer under en liten kvalitetsstund. Med sig får man ett helt knippe tankar.

– Jane Austen gör dig till en bättre människa. Och en bättre skribent. När jag försökte skriva min första film ”Metropolitan” pausade jag då och då och tog fram en Jane Austen-bok och läste en sida. Vips var smaklökarna rensade, svarar han på frågan om författarens betydelse.

Filmen ”Love and friendship” bygger inte på Austen-romanen med samma namn utan på Austen-romanen ”Lady Susan”, en titel som Stillman inte gillar lika mycket.

Foto: Ross McDonnell Bild 1 av 3

Chlöe Sevigny som Alicia Johnson, förtrogen väninna åt Lady Susan Vernon, Kate Beckinsale i en roll först tänkt åt Sienna Miller. Stillman bad dem uppträda som en 1700-talsversion av Steve Martin och Michael Caine i ”Rivierans guldgossar”.

Foto: Ross McDonnell Bild 2 av 3

Kvalitetsstund med Lady Susan och unge DeCourcy (Xavier Samuel). ”Love and friendship” har fått strålande mottagande av kritik och publik och redan spelat in femfalt sin budget. En lyckad prissäsong förespås, samt lite mera regelbundna uppdrag åt filmens regissör.

Foto: Ross McDonnell Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons