Annons

Tove Lifvendahl:En omöjlig ekvation för MP

Samarbetsregeringen. Kan hittills sammanfattas med att Löfven får makten, snuvar MP på konfekten.
Samarbetsregeringen. Kan hittills sammanfattas med att Löfven får makten, snuvar MP på konfekten. Foto: Kicki Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Om bara några veckor ska den ske, nystarten för Miljöpartiet. Det var beskedet på den hastigt sammankallade presskonferensen som de hårt pressade språkrören höll på måndagen. Samtidigt meddelade Gustav Fridolin och Åsa Romson att de söker ett förnyat mandat att leda partiet men ger medlemmarna möjlighet att byta ut dem; det görs genom att valberedningen låser upp nomineringsmöjligheten igen.

Formellt finns inget att invända mot det förfarandet. Beslutet är begripligt. Sittande språkrör har gigantiska intressen att försvara; på spel står både partiets framtid och deras eftermäle som språkrör och regeringspionjärer. Och ansvar kan visas på olika sätt. Att stanna kvar är ibland mer ansvarsfullt än att avgå. Om Fridolin och Romson gör bedömningen att de alltjämt har stöd, är det också mest rimligt att kvarstå och försöka rida ut stormen och föra Miljöpartiet till en bättre position än vad det har i dag. Frågan är bara vilken denna bättre position är, och om det andrum som språkrören försökt köpa sig, räcker till.

Annons
Annons
Annons