Annons
X
Annons
X

En okänd karriärväg

Facklig karriär handlar inte bara om att stiga i graderna som förtroendevald. För jurister, ekonomer och samhällsvetare finns en ofta dold arbetsmarknad hos fackförbund och arbetsgivarorganisationer.

För många jurister, ekonomer och samhällsvetare finns det en okänd karriärväg att gå – inom Sveriges fackförbund. Hanna Brandt Gonzalesär kanslichef på Unionen.

För många jurister, ekonomer och samhällsvetare finns det en okänd karriärväg att gå – inom Sveriges fackförbund. Hanna Brandt Gonzalesär kanslichef på Unionen. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

DOLD ARBETSMARKNAD

I slutet av maj byter LO ordförande och fyra kandidater tävlar om att ta steget till den högsta toppen. Men det går också att göra en något mindre glamourös karriär som anställd tjänsteman. Både arbetsgivarnas organisationer och fackförbunden befolkar sina kanslier med utredare och specialister som utgör en avsevärd kader.

SvD Näringsliv har pejlat läget hos de största fackförbunden i Saco, TCO och LO samt hos Svenskt Näringsliv. Genomgående är jurister en eftersökt grupp.

– Jag ser helst att vi anställer jurister som ombudsmän. De kan regelverken, säger Richard Malmborg, förbundsdirektör på Saco-förbundet Sveriges Ingenjörer, med runt 80 tjänstemän med akademisk bakgrund på förbundskontoret.

Annons
X

I konkurrensen med välbetalda jobb i det privata näringslivet försöker fackförbunden locka med ett fritt arbete med mycket eget ansvar. Och det ställs höga krav på de personliga egenskaperna.

– Det krävs stor social kompetens och förmåga att kunna etablera ett förtroende. Beslutskraft och förmåga att snabbt sätta sig in i olika frågor viktar vi också högt, säger Richard Malmborg.

Tjänstemannafacket Unionen är TCO:s största fackförbund med omkring en halv miljon medlemmar, som servas av en mindre armé. Vid sidan av 30000 förtroendevalda finns runt 800 anställda tjänstemän runt om i landet, varav cirka 300 på förbundskontoret.

Jobbsökande förväntas dela de fackliga grundvärderingarna och ha en stark egen drivkraft.

– Vi växer och vill spela en roll på framtidens arbetsmarknad. Då vill vi ha medarbetare som är nyfikna och gillar att jobba med utvecklingsfrågor. Man måste brinna för den verklighet som våra medlemmar finns i, säger kanslichef Hanna Brandt Gonzales.

Sveriges största fackförbund Kommunal har bara ett 40-tal anställda tjänstemän på förbundskontoret. Den lokala organisationen med förtroendevalda är desto mer omfattande.

Kommunal står för övrigt i begrepp att rekrytera en ny chefsekonom, sedan Emma Lennartsson lockats över till Stefan Löfvens nya stab. Många i LO-förbunden går mellan facket och politiken.

– Men det är absolut inte förhärskande. Jag själv har ingen politisk bakgrund alls, jag sökte helt enkelt ett jobb som verkade intressant, säger kommunikationschef Emma Nilsson.

I hennes fall var det intresset för samhällsfrågor som ledde till den fackliga världen.

– Jobbet är spännande och allmänbildande. Man får väldigt god insyn i olika processer och påverkan på beslutsfattare.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har runt 120 anställda i Stockholm. I hela sfären, inklusive de 50 medlems-organisationerna, handlar det om uppåt 1300 jobb för bland annat jurister, nationalekonomer, statsvetare och kommunikatörer.

Svenskt Näringslivs personalchef Kerstin Brodén planerar att dra i gång riktad information till juriststudenter.

– De flesta verkar tro att framtiden handlar om antingen domstol eller att bli affärsjurist på advokatbyrå. Informationen om arbetsmarknaden är jättedålig. Men det finns ju massor av roliga och spännande jobb bland annat hos oss, säger hon.

Annons
Annons
X

För många jurister, ekonomer och samhällsvetare finns det en okänd karriärväg att gå – inom Sveriges fackförbund. Hanna Brandt Gonzalesär kanslichef på Unionen.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X