Annons

En ohygglig skapelse av två människor

Genom att ge ut romanen om Frankensteins monster i två versioner – ett opublicerat utkast och den första publicerade texten – visar Charles Robinson hur berättelsen växte fram som ett samarbete mellan makarna Mary och Percy Shelley.

Uppdaterad
Publicerad

Alla som läst någon av de ursprungliga versionerna av ”Frankenstein” vet att berättelsen vetter såväl åt filosofiska frågor som åt religion och mystik. Dess skräcktema har psykologiska och sociala aspekter förutom de våldsamma händelserna och de morbida detaljerna. Författaren Mary Shelley konstaterade emellertid snart att vad folk verkade uppfatta som det allra mest skräckinjagande med berättelsen var det faktum att en så ung flicka, inte 19 fyllda, kunde komma på en så ohygglig idé . Frustrationen i konstaterandet är inte att ta miste på.

Mary Shelleys livshistoria är väl så dramatisk och skrämmande som hennes mest berömda verk. Hon föddes 1797 som dotter till två av Englands mest framstående radikala intellektuella: William Godwin och Mary Wollstonecraft, som avled av sviterna efter förlossningen. 16 år gammal inledde den begåvade och intagande Mary en kärleksaffär med den redan gifte – och redan ökände – poeten Percy Shelley och rymde med honom till kontinenten. De levde kringflackande, hade ont om pengar men blev ett sammansvetsat par som hjälpte varandra med sina respektive författarskap. Medan de ännu var ogifta föddes en dotter som bara levde några månader. Snart därpå föddes sonen William som var fem månader gammal när hans mor började skriva sin första roman.

Annons
Annons
Annons
Annons