Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Människosonen En oäkting som kallade sig Jesus

I sin nya roman låter Lennart Hagerfors Jesus berätta sin egen historia. Men Människosonens röst blir aldrig riktigt trovärdig, skriver John Sjögren.

Jesus på korset i Härkeberga Kyrka i Uppland
Jesus på korset i Härkeberga Kyrka i Uppland Foto: Hasse Holmberg

Människosonen

Författare
Genre
Prosa
Förlag
Weyler Förlag
ISBN
9789176810286

344 s.

Vem var han egentligen, han som vi kristna kallar för Messias, för Kristus och konung, men som lika många ser som antingen en mytisk gestalt eller som en simpel snickarson från Nasaret? Kan man komma åt honom, den historiske Jesus, ren från den tvåtusenåriga tradition och teologiska tolkning som kyrkan byggt omkring denna gestalt?

Tanken på att man ur det, utöver evangelierna, sparsmakade historiska materialet skulle kunna vaska fram en sannare Jesus har eggat såväl akademiker som mer populärvetenskapliga författare. Senast gjorde Reza Aslans ”Zealot” succé i stora delar av världen. En bok som på ganska lösa grunder påstod att Jesus i första hand var en politisk rebell och upprorsmakare. I själva verket går det inte med säkerhet att säga särskilt mycket om den så kallade historiske Jesus, mer än att han funnits.

Därför är det mer givande att gå till de fria fantasierna, om man vill ha en alternativ version av Jesus. Även här finns det rikligt med exempel, alltifrån Nikos Kazantzakis kontroversiella ”Kristi sista frestelse” till Selma Lagerlöfs betydligt frommare ”Kristuslegender”. Nu har även Lennart Hagerfors sällat sig till skaran av Jesus-författare.

Annons
X

”Människosonen” fokuserar på de år i Jesus liv mellan cirka 12 och 30 som inte nämns i evangelierna och som man ibland brukar kalla för de förlorade eller tysta åren. Här finns ett stort tidsgap för fantasin att fylla. Hagerfors låter ”Jeshua” själv berätta sitt livs historia för vännen Maria Magdalena.

Lennart Hagerfors växte upp i ett missionärshem. Bibelns berättelser om Jesus har han med sig sedan barndomen. Foto: Sofia Runarsdotter

Vi får följa med den andligt och intellektuellt brådmogne unge mannen till Jerusalem, vi får glimtar av hans liv i Nasaret, vi följer med honom ut i öknen och sedermera ända till Egypten och Alexandria. Där möter den fromme juden ett slags tidig modernitet, med ett vetenskapligt och snudd på sekulärt tänkande. Där lyckas han också få audiens hos den store Philo, som introducerar den unge Jeshua för det grekiska och platonska tänkande som skulle komma att få ett sådant stort inflytande på den tidiga kristna teologin.

Stort fokus ligger givetvis på berättarens inre liv, hans försök att förstå sig själv, sin kallelse. Men vem är egentligen den Gud som Jesus så djärvt väljer att kalla Fader? Hagerfors gör klart att det på sin höjd handlar om ett andligt faderskap: Jesus är resultatet av ett möte mellan modern Maria och en romersk soldat; oäktingen i en stor familj av bröder och systrar, där en fader snar till vrede härskar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En vrede som romanens Jeshua på många sätt tycks dela. I hans gudomliga kallelse finns nämligen ett slags helig vrede som drivkraft, en brinnande vilja att störta den förtryckande makten. Att vägen ut ur våldets och ondskans spiraler går via barmhärtighetens stig anar han dock tidigt. Redan i mötet med barndomens plågoande inser han förlåtelsens kraft.

  Det är just gestaltningen av den unge Jeshua som är romanens starkaste partier. I dess andra hälft, särskilt i det utdragna avsnittet om Alexandria, går luften ur berättelsen. Den Jesus som här för ordet får aldrig en riktigt trovärdig röst. Är man på allvar intresserad av honom är det fortfarande Bibelns fyra evangelier som är den såväl litterärt som teologiskt mest givande läsningen.

  Annons

  Jesus på korset i Härkeberga Kyrka i Uppland

  Foto: Hasse Holmberg Bild 1 av 2

  Lennart Hagerfors växte upp i ett missionärshem. Bibelns berättelser om Jesus har han med sig sedan barndomen.

  Foto: Sofia Runarsdotter Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X