Annons

Så höjer sig landetEn nyodlare i den svenska litteraturen

Svante Bäckström, född 1983, kommer från Burträsk.
Svante Bäckström, född 1983, kommer från Burträsk. Foto: Anders Bohman

Bonden Anders i Svante Bäckströms debutroman närmar sig andra människor avigt och bakvänt. Men berättelsen om hans liv skapar broar mellan 1800-talet och vår existens idag. Måns Wadensjö har läst en ny, egen, litterär röst.

Under strecket
Publicerad

Svante Bäckströms debutroman ”Så höjer sig landet” handlar om Anders Anderson, som i det tidiga artonhundratalets Västerbotten går från att vara dräng till att bli hemmansägare. Han gör alltså en sorts klassresa, men han blir aldrig riktigt som de andra – medan de odlar, går Anders helst i skogen och jagar, och när de vill sälja sin skog till avverkning gör Anders sitt yttersta för att skydda träden han älskar. Kanske skulle man kunna kalla honom för en särling – men man kan misstänka att resten av byn snarare lutar åt ord som ”lat” och ”bakom flötet.”

Någon storbonde blir Anders aldrig. I stället lever han till det yttre ett genomsnittligt jordbrukarliv med alla dess växlingar mellan lycka och olycka – kanske med en viss betoning på det senare. Inombords upplever han i gengäld ett rikt och varierat liv, där varje handling blir ett val med långtgående moraliska konsekvenser och varje ting som omger honom är besjälad med ett eget liv. 

Annons
Annons
Annons