Annons

Sigrid Schottenius Cullhed:En nyckel till Amerikas sorg, fruktan och vrede

Seth (Oprah Winfrey) med sin överlevande dotter Denver (Kimberly Elise) i filmatiseringen av ”Älskade” från 1998. Till höger Toni Morrison (1931–2019).
Seth (Oprah Winfrey) med sin överlevande dotter Denver (Kimberly Elise) i filmatiseringen av ”Älskade” från 1998. Till höger Toni Morrison (1931–2019). Foto: Stewart Ferguson/TT 

Att de rasmässiga motsättningarna i dagens USA djupast har sina rötter i slaveriet var något som Toni Morrison ständigt återkom till i sina böcker. I romanen ”Älskade” lyckas hon skildra erfarenheter så smärtsamma att de knappast skulle kunna återges med ett mer vardagligt språk.

Under strecket
Publicerad

Nobelpristagaren Toni Morrisons vida och djupa intellekt, engagemang och språkliga skärpa har spelat en stor roll för kampen för rättvisa och jämlikhet i USA, och även globalt. I essän ”Alla författare och läsare står i skuld till Toni Morrison”, som publicerades efter hennes bortgång uttryckte Zadie Smith sin tacksamhet: ”Toni Morrison ställde sig i tjänst hos sitt folk, som få andra författare någonsin har uppmanats att göra, och hon såg det som ett privilegium. En viktig del av projektet var att förädla svart kultur som helhet och målmedvetet innesluta den i ett språk värdigt dess briljans.”

Hennes gärning är särskilt minnesvärd nu, under de massiva protester mot övervåld och rasism i den amerikanska poliskåren som har brutit ut efter att polisen Derek Chauvin vid ett ingripande i Minneapolis pressade ned civilpersonen George Floyd till marken med knäet mot nacken tills han förlorade medvetandet och dog. Floyd är en av ett flertal svarta amerikaner som, ofta utan någon som helst provokation, har dödats vid polisingripanden i USA under de senaste åren. Det blir alltmer uppenbart att USA inte har gjort upp med sitt förflutna; med inbördeskriget mellan sydstaterna och nordstaterna, den strukturella rasismen och ytterst slaveriet. 

Annons
Annons
Annons