Mikael Mölstad:En ny vinvärld randas – eller är det samma?

Mikael Mölstad
Illustrationsbild
Illustrationsbild Foto: Gustav Sjöholm / TT

Hur kommer vinvärlden att se ut efter coronakrisen? Mycket talar för att alla de kreativa idéer och lösningar som utformas idag banar väg för ett par rejäla förändringar.

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons
Annons

Inget kommer vara sig likt. Allt kommer bli detsamma. Jag tänker på dessa ord när jag ska försöka beskriva vinvärlden efter covid-19. Och visst är det så: Vid varje kris tänker de flesta att ingenting blir som förr. Men ändå är vi samma människor. Under kriser tvingas man stanna upp och tänka till. Många nya idéer och affärsmodeller har fötts under tider när mycket stått på spel. Läget i vinvärlden just nu är kritiskt på många håll. Det handlar om enorma värden.

I Kalifornien är vinindustrin prioriterad – även om turism och gårdsförsäljning är nedstängd. Arbetet i vingårdar och vineri fortsätter nästan som vanligt. I Europa är det mer komplicerat. Restriktionerna gör det svårt att hålla igång arbetet i vingårdarna. Arbetet med finklippning och att binda ner vinrankorna blir lidande. Det påverkar kvaliteten för alla hantverksviner. Om nedstängningen i Italien, Spanien och Frankrike fortsätter in i sommaren kommer vissa producenter helt sonika hoppa över årets skörd. Bättre det än att göra ett dåligt vin.

Många fina viner måste kanske dumpas ut på marknaden för att ge plats åt det nya.

Det värsta för alla är dock att barer och restauranger är nedstängda – liksom små vinbutiker. Faktureringen är lika med noll. Spanska vinproducenter har till exempel tappat två tredjedelar av sin totala försäljning på grund av detta. Men det är inte enda problemet. Många vinkällare och lager är nu överfulla. Det finns inte fat och lagringstankar nog. Resultatet? Många fina viner måste kanske dumpas ut på marknaden för att ge plats åt det nya. En del konsumenter gillar det säkert – men knappast någon vinproducent. Det finns även risk för prisdumpning vad gäller hela druvskörden i höst. Annars ser inte många producenter något problem med vinet från skörden 2019. Lite extra tid i tankarna kan till och med bättra på kvaliteten.

Hur blir då post-coronakrisen i vinvärlden? Än så länge gror en optimism. Alla kvalitetsproducenter i Europa hoppas på ett uppdämt behov när man väl öppnar upp igen. Allt blir sig likt igen. Eller? Nej, jag tror att mycket kommer förändras rejält. Krisen har framför allt skapat nya kreativa idéer för att utnyttja digitala möjligheter. De flesta producenter har jobbat hårt med sin online-försäljning – där många av dem inte ens haft tekniken tidigare. Många vinkonsumenter har utnyttjat bekvämligheten för första gången – men knappast den sista. Förhoppningsvis kommer även Systembolaget att bli lite mer snabbfotade när det gäller e-handel.

Ett spännande inslag under krisen är digitala vinprovningar. Med dagens live-teknik har det skapats fantastiska möjligheter för producenter att presentera sina nya årgångar. Digitala turer i vinkällare och vingårdar kommer att bli vardagsmat. Och varför inte i realtid? Titta in hos din favoritproducent för att se hur arbetet med det nya vinet framskrider. Eller gå på en vinmässa digitalt. Inget ersätter dock ett fysiskt besök – men tänk vilket fantastiskt komplement!

Hur det än går är vinbranschen mer lyckligt lottad än de flesta andra branscher. Varken världskrig, finanskaos eller pandemier har hittills lyckats ta död på den.
Observera. Vinerna som rekommenderas här nedan ingår i TSE (Tillfälligt Sortiment Exklusivt) 24 april. På grund av covid-19 har dock Systembolaget beslutat att skjuta på denna lansering till 5 och 12 maj. Endast i butik. Följ info på Systembolagets webb.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons