Analys

Carolina Neurath:En ny värld väntar revisorerna

Carolina Neurath

Nyligen har en rad skarpa regelförslag för revisionsbyråerna presenterats. Förslag som, om de går igenom, förändrar ställningen radikalt i revisionsbranschen. Samtidigt påverkas samtliga svenska finansiella bolag av de nya reglerna. I fredags skulle alla synpunkter från branschen vara inlämnade till regeringen.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

I SvD Näringslivs granskning av revisorer förra hösten växte en ny bild fram av en yrkeskår som sett till att skaffa sig mångmiljoninkomster, hade blivit ett skattefrälse och satt på dubbla stolar i bolagen de reviderade, genom att sälja in både revision och konsulttjänster till samma bolag. Nyheter för de flesta svenska läsare, men en redan befintligt huvudvärk i Europas politiska högkvarter i Bryssel. Efter att ha skjutits fram och justerats in i det sista, har arbetet nu mynnat ut i en mängd progressiva regelförslag.

Michel Barnier, kabinett vid EU-kommissionen, ligger bakom regelförslagen som syftar till att stärka förtroendet för revisionsbranschen. Förslagen innebär bland annat:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons