Annons

”En ny polisutbildning får inte fördröjas mer”

Foto: Maja Suslin/TT

Trots att två gedigna statliga utredningar landat i samma förslag på hur polisutbildningen bör förbättras har inget hänt. När det nu finns en riksdagsmajoritet för en reformerad polisutbildning är det tid att agera, skriver flera debattörer.

Under strecket
Publicerad

Polisutbildningen har varit föremål för två statliga utredningar inom loppet av mindre än tio år. Båda har landat i samma slutsats: att polisutbildningen ska bli en treårig högskoleutbildning som leder till en formell yrkesexamen, precis som högskoleutbildningarna till exempelvis sjuksköterska, lärare, förskolelärare och officerare.

Utredningarnas slutsatser har grundat sig i att kraven på polisers kunskaper och förmågor ökat över tid, och att de kommer att fortsätta att öka. Det i sin tur innebär ett ökat behov av både en grundutbildning och ett polisarbete som bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet. Både det som lärs ut under utbildningen och arbetssätt och metoder som används inom polisverksamheten måste vara sådana som man vet fungerar. Allt annat innebär ett ineffektivt användande av en viktig samhällsresurs.

Annons
Annons
Annons