X
Annons
X
Christina Nilsson repeterar Verdis ”Aida” i Gäddviken, Kungliga Operans scenverkstad. Det är hennes första riktigt stora uppgift, en drömroll, med musik som går rakt in i hjärtat.
Christina Nilsson repeterar Verdis ”Aida” i Gäddviken, Kungliga Operans scenverkstad. Det är hennes första riktigt stora uppgift, en drömroll, med musik som går rakt in i hjärtat. Foto: Lars Pehrson

En ny Nilsson tar ton: ”Ska sjunga i resten av mitt liv”

Långläsning

Sveriges senaste sopranstjärna har ett sångarnamn som förpliktar. Snart debuterar Christina Nilsson på Kungliga Operan med en riktig drömroll: Aida i ett av Verdis mest mytomspunna verk.

Ute råder dyster januaridimma, men i Kungliga Operans repsal vid Gäddviken i Nacka duellerar två glödheta sångerskor: Christina Nilsson och Katarina Dalayman sjunger ut för fullt i sina roller som den etiopiska kungadottern Aida, slavinna vid det egyptiska hovet, och kungadottern Amneris. Båda röstfajtas de om samma omöjliga kärlek i detta dystopiska triangeldrama – den egyptiske fältherren Radamès som görs av den unge debutanten Ivan Defabiani. Italienaren avslöjar sitt ursprung genom skorna; tunna, eleganta i läder mitt i det nordiska snögloppet.

Den kanadensiske regissören Michael Cavanagh, som regisserade "Nixon in China" på Kungliga Operan 2016, instruerar med trygg hand och är hela tiden ute på golvet och placerar sångarna mot träkulisserna. Det hela andas småskaligt kammarspel, till synes långt bortom verkets traditionella egyptiska artefakter.

Christina Nilsson repeterar Verdis ”Aida” i Gäddviken, Kungliga Operans scenverkstad. Det är hennes första riktigt stora uppgift, en drömroll, med musik som går rakt in i hjärtat.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 3

Den italienske tenoren Ivan Defabiani spelar den egyptiske fältherren Radamès som Christina Nilssons unga Aida förälskar sig i. Det är ett ur operapersektiv ungt kärlekspar: 27 och 31 år.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 3

”Hemma hos oss lyssnades det aldrig på klassisk musik. Min morbror spelade i Perikles, så det blev mest dansbandsmusik hemma”, berättar Christina Nilsson.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X