X
Annons
X

En nick kan befästa din position

Skaffa de rätta prylarna kan vi göra, om vi har råd. Flytta till de rätta kvartern. Men det är inte säkert att vi ändå kan fylla ut rollen som den högstatusperson vi försöker spela. Teaterläraren Iréne Grönwall vet hur en person med hög – och låg – status står, sitter och för sig, och när någon är falsk.

Visst kan man skaffa sig statusprylar: Mercedesbilar, lantställen, bonusavtal. Eller förse barnen med Canada Goose-jacka och Louis Vuitton-väska. Men om attributen bara är till för att säkra en grupptillhörighet - vad händer då när man ska leva upp till vad prylarna är tänkta att stå för?

– Att skaffa sig en dyr jacka är inte detsamma som att fylla ut rollen som gåsjackan signalerar I stället kan det bli väldigt tydligt att man aldrig kan köpa sig ett liv på djupet. Bara på ytan.
Vi ska prata status, Iréne Grönwall och jag - i betydelsen ställning på samhällsstegen. Kunskap ger knappast någon status längre, enas vi om, däremot kändisskap och pengar. Samt prylar, noterar hon från sin roll som kursledare i ämnet Levnadslära på Rudbecksgymnasiet i Sollentuna. Därför har hon tagit upp prylarnas symbolvärde till diskussion bland sina elever: Hur mycket bidrar dessa till att ge statusroller mellan olika grupper?
Att status blir till roller i vuxenvärlden är helt klart, menar hon, och av precis samma skäl som
för ungdomarna. Vi är livrädda för att inte tillhöra någon grupp. Att detta i sin tur handlar om att slippa mänsklighetens värsta skam - nämligen att inte vara värd att älskas - ska Iréne Grönwall få återkomma till. Först:

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X