En mycket fin upptakt till en mycket fin roman

Pia Mariana Raattamaa Visén är född 1962 i Muodoslompolo, Tornedalen, men bor nu i Hälsingland. Hon är lärare och disputerade 2015 på en avhandling i språk­didaktik.
Pia Mariana Raattamaa Visén är född 1962 i Muodoslompolo, Tornedalen, men bor nu i Hälsingland. Hon är lärare och disputerade 2015 på en avhandling i språk­didaktik. Foto: Sofia Runarsdotter

”Ædnan” visade att släktkrönikor inte måste vara mustiga och täta. Nu kommer ”Där rinner en älv genom Saivomuotka by” som i skarpa bilder berättar om livet i norra Sverige – och skildrar en släkts vindlande komplexa historia på bara ett par hundra nätta sidor.

Under strecket
Publicerad
Annons

Allra längst upp i norr rinner Muonioälven, Torne älvs största biflod som sedan 1809 utgör riksgräns mellan Sverige och Finland. På svenska sidan, längs älven och intill riksväg 99, ligger byn Saivomuotka. Det är väsentligt att veta var vi befinner oss, att orientera oss på kartan och rota oss på platsen. För det är platsen, och älven, som är konstanterna här. I rörelse och föränderliga under tidens gång, visst, men de förblir mittpunkt, något att ständigt återvända till; fysiskt och själsligt. 
”Det här är ett slags berättelse om en plats”, inleder Pia Mariana Raattamaa Visén sin debutroman ”Där rinner en älv genom Saivomuotka by”, och fortsätter lite längre fram: ”En plats formas av sitt vatten, och människorna  på en plats kan läsas ur platsens vatten. Som vattnet är, är människorna.” Det är en mycket fin upptakt till en mycket fin roman.

”Där rinner en älv…” är en lågmäld berättelse, orden sparsamt och omsorgsfullt använda. Det är en släktkrönika som sträcker sig från slutet av 1800-talet och fram till 2015, där stora skeenden och stora känslor skildras med små medel; det är en berättelse som rinner genom tiden som en älv. De långa tidsperspektiven, skildringarna av livet vid en älv i norr och kraven på svenskhet under det moderna samhällets framväxt är alla saker som kan leda tankarna till en jämförelse med Linnea Axelssons versepos ”Ædnan”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons