Jenny Nordberg:En mur väcker mer känslor än allting annat

Jenny Nordberg

NEW YORK. Vi accepterar gränsövergångar, passkontroller och spärrar – men just en fysisk mur väcker mer känslor hos de flesta. Striden om muren mot Mexiko som fått hela USA att stå stilla handlar ytterst om hur amerikaner vill se sig själva – som hotade, eller tryggade.

Under strecket
Publicerad
Joel Martinez /AP
Foto: Joel Martinez /AP
Annons

Muren är bara åtta meter hög, plus pinnar med ståltråd längst upp. Men när man står nere på marken i Betlehem och tittar upp mot vakttornet i skymningen förefaller den kompakta grå betongen gå rakt upp i himlen. Muren som skiljer Västbanken från Israel ger en känsla av att det är något allvarligt fel på människan, som måste hugga itu en så vacker och helig plats, så att den till och med förnekar solen när den vandrar ner över himlen.

Lika rörd blir jag i Berlin, just för att den eländiga muren inte finns kvar längre, och människor faktiskt rev ner den till slut. Efter att många dött när de försökte ta sig till andra sidan, över eller under marken. Det är väl något högst mänskligt med att inte acceptera att någon annan sätter upp en mur framför en, och sedan försöka forcera den för att nå frihet. Att den revs var en triumf och visar att det blev mer rätt än fel till slut.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons