En mörk och vibrerande debut

Theodor Hildeman Togners debutdiktsamling "Ut" är en uppväxtskildring med kroppen som central gestalt. "Hildeman Togner skriver fram en outhärdlig identitetsprocess där varje riktning inhyser en avgrunsdjup osäkerhet", skriver Viola Bao.

Publicerad
Theodor Hildeman Togner

Theodor Hildeman Togner

Foto: Vide Koli
Annons

Debutanten Theodor Hildeman Togners prosadikt “Ut” gestaltar ett kristillstånd. Diktjagets sovrum har invaderats av rosor. De översvämmar sängen, flyter ut över golvet och tränger till och med in i jagets hud, där slår de rot och växer samman med kroppen. Rosen utgör en lockelse (“Jag vill att det rosiga ska sluka mig”), men är också en kränkning – en yttre inkräktare som alstrar äckelkänslor och repulsion. På väggen finns en spegel som jaget inte vågar titta i.

“Ut” är en smärtsam gestaltning av att inte kunna identifiera sig med sin flickkropp. Det är också en uppväxtskildring, som blandar lyriskt abstrakta partier med novellartade minnesbilder och tablåer. Dikten utspelar sig till stora delar i ett metaforiskt rum där jaget iklär sig olika klänningar, som varje väcker ett minne av en flicka hen träffat under skolåren: punkiga Elinne som brukade röka utanför gymnastiksalen, skygga och vackra Natalja, androgyna Frida (“som både är fulländad flicka och fulländad pojke”). Alla väcker de ett lika dunkelt som unikt begär, som också blir plågsamt, eftersom det aktiverar jagets problematiska relation till sin egen kropp.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons