Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Carolina Neurath: En mörk fläck för mycket för vita riddaren

Turbulensen i Swedbank

Han beskrivs som en av det svenska näringslivets mest beräknande maktspelare. Både smart och eftertänksam. Men misskötseln i Swedbank blev en mörk fläck för mycket i Anders Sundströms karriärregister.

Misskötseln i Swedbank blev en mörk fläck för mycket i Anders Sundströms karriärregister.

Misskötseln i Swedbank blev en mörk fläck för mycket i Anders Sundströms karriärregister. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet

I slutet av maj 2013 stod det klart att hans nypor var hårda. Kooperativa Förbundet, KF, blödde och den forne socialdemokratiske ministern Anders Sundström avskedade vd:n Frank Fiskers och presenterade sin plan för att renodla bolaget.

”Det är vi som har sagt till honom att han ska lämna”, sa Sundström då.

Nära tre år senare, i februari 2016, sker nästa petning med Anders Sundström som dirigent. Swedbanks vd Michael Wolf åkte ut på dagen. Det borde ha skett tidigare, konstaterade Sundström under onsdagens presskonferens, och passade på att ge Wolf några ytterligare kängor. Det har väl aldrig skadat att sparka på någon som redan ligger för att framstå bättre själv, tycks han resonera. Men faktum är att Sundström själv föll onsdagen den 30:e mars, även om han själv inte tycks vilja inse det.

Annons
X

– Jag ska jobba vidare med Coop, slog han fast, rakryggad och med tyngd i rösten.

Det är möjligt att han kommer att göra det, men inte ens onsdagens besked tycks ha fungerat som en väckarklocka: att han faktiskt inte avgör det själv. Precis som han inte kunde avgöra sin framtid i Swedbank. Anders Sundström tycks glömma att han inte är en ägare, utan en tjänsteman.

Bland personer omkring Sundström beskrivs han som en maktspelare av rang.

– Han är den mest uttalade maktmänniska jag träffat, säger en bankanställd.

– Han har en tydlig maktagenda, säger en tidigare kollega och tillägger:

– Han är smart, strategisk och eftertänksam.

Sundström har tidigare beskrivits som ”den vita riddaren” efter att ha räddat bolag undan kris. Swedbank är ett av de bolagen som han lyckades med.

Det var i oktober 2008 som hans vän i Sparbanksstiftelsen i Norrland ringde. Swedbank var i akut kris och i stort behov av kapital. Först sa han nej till ett förslag om att delta i den nyemission som skulle rädda banken. Sundström ville ha mer information om bankens situation innan Folksam gick in med pengar. Men när han fick alla detaljerna klart för sig gjorde han det: investerade i en bank som de flesta andra aktieägare flydde. Den bank som drabbades hårdast av finanskrisen med skenande förluster i Ukraina och Baltikum. En alldeles för hög risk, skrek kritikerna. Men de fick fel.

Anders Sundström skulle snart framstå som en hjälte. Dessutom blev det en god investering för Folksam. När Sundström har fått frågan hur han vågar, har hans svar blivit: banker kommer vi alltid att behöva.

Det var hösten 1998 som han, som tidigare arbetsmarknads- och näringsminister, lämnade politiken för att ta klivet in i näringslivet. Då som vd för Pitedalens Sparbank. Runt millennieskiftet befann sig gruvbolaget Boliden i akut kris. Sundström hade möten med styrelse, ledning och andra finansiärer. Hans bank var sedan med och garanterade Bolidens nyemission, åtagandet uppgick till ett par miljoner.

Omkring 2013 stod ett nytt norrlandsbaserat gruvbolag på tur att räddas. Northland Resources var i i behov av nödhjälp. Än en gång var Anders Sundström med och höll i trådarna och ska ha varit drivande i räddningsförsöket. Han sa då i medier att han ägnat "ganska mycket tid åt att hitta en finansiell lösning."

I efterhand har nya, mindre smickrande uppgifter framkommit kring engagemanget i det numera konkursade Northland där Swedbank, med Sundström som ordförande, var högst involverat. Swedbank köpte in gruvmaskiner för nästan 300 miljoner kronor och hyrde sedan ut dem till gruvbolaget. Det trots att banken först sagt nej till affären. Sundström ska, enligt Dagens Industri, ha kört över bankens kreditgivare. Sannolikt med syftet att försöka rädda jobb i en norrländsk glesbygd, men där bankens aktieägare skulle få bära risken.

Anders Sundström blev känd i Norrbotten då han som ung blev utnämnd till kommunalråd i Piteå 1980. Han lämnade uppdraget efter valet 1994, och blev arbetsmarknadsminister. Under onsdagen presskonferens fick åhörarna höra hur fina valresultat han lämnade bakom sig.

Anders Sundström har uppenbart applicerat erfarenheterna av maktstriderna inom politiken på näringslivet.

– Han drivs inte av pengar som många andra, bara av makt, säger en källa och slår fast det som Sundström med stundtals gott humör försökte dölja under onsdagens presskonferens: petningen från Swedbanks ordförandepost var ett stort, svidande bakslag.

Håll dig uppdaterad med SvD Näringslivs nyhetsbrev:

Anmäl dig här.

kundservice.svd.se
Annons

Misskötseln i Swedbank blev en mörk fläck för mycket i Anders Sundströms karriärregister.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X