Annons
X
Annons
X

”En modernare dagstidning”

Efter en hel helg med nya SvD börjar det gå att sammanfatta mottagandet från läsarna. Mestadels har det varit väldigt positivt. Även om urvalet av serier fått diskussionen att hetta till.

SvD:s chefredaktör Lena K Samuelsson bad i fredags läsarna tycka till om förändringarna och nysatsningarna i SvD. Responsen lät inte vänta på sig, med hundratals mejl och samtal.

– I stort sett är reaktionen väldigt positiv, även om det förstås finns enstaka saker som en del är kritiska mot. Läsarna uppskattar att vi fortsätter vår satsning på mer läsning på helgen och att de får mer fördjupning, analys och inspiration, säger Lena K Samuelsson.

Senast SvD genomförde en större förändring var i samband med lanseringen av söndagsmagasinen N och K i februari 2006. Den här förändringen är dock mer genomgripande, eftersom den berör alla delar och alla dagar.

Annons
X

– Vi har arbetat väldigt intensivt de senaste åren med att resonera kring framtidens journalistik: vad läsarna behöver och kräver av oss och hur vi kan tillgodose det i alla kanaler. Förändrade medievanor kräver att tidningarna utvecklas, för att fortsätta vara angelägna, säger SvD:s redaktionschef Martin Jönsson.

En av de största delarna av nysatsningen är lanseringen av kultur- och livsstilsmagasinet K även på fredagar och lördagar, bland annat med en stor bokspecial på lördagar.

Under helgen genomfördes även de första större läsarundersökningarna av den nya tidningen. Företaget Research and Analysis of Media, RAM, genomförde tre panelmätningar med totalt mer än 2000 läsare. Resultatet av alla undersökningarna är ännu inte sammanställt, men fredagens mätning, med runt 700 läsare, gav ett mycket positivt första svar:

• 45 % gav betyget mycket bra till förändringen

• 45 % var neutrala/avvaktande

• 10 % var negativa

– Det är förstås bara en första indikation, men det är ju väldigt glädjande siffror. Stora förändringar som rubbar läsarnas vanor brukar normalt tas emot med rätt stor skepsis. Men det här visar att vi gjort ett väldigt bra förarbete med att ta reda på vad läsarna vill ha av oss, säger Lena K Samuelsson.

Läsarpanelen fick också bedöma hur tidningen förändrats i och med omgörningen. På samtliga de områden som betygsattes var det betydligt fler som var positiva än negativa till förändringarna.

Den vanligaste kritiken som kom in via mejl och samtal från läsare handlade om detaljer i olika avdelningar. Framför allt gäller det urvalet av serier, där Hagbard och Morrgan fått ta semester, då antalet seriestrippar minskat från fyra till tre varje dag och då SvD testar en ny serie, svenska Söndagsbarn. Kritiken från fans till Hagbard och Morrgan var hård. Även förändringar i upplägget av korsordssidan i kulturdelen väckte en hel del negativa reaktioner, liksom det nya typsnittet och vad som uppfattas som en alltför luftig layout.

Nu väntar en grundlig utvärdering av alla läsarreaktionerna, där det kan bli tal om vissa ändringar i form och upplägg, konstaterar Lena K Samuelsson.

– Vi lyssnar naturligtvis noga på alla reaktioner. Det finns säkert saker som vi behöver se över på nytt och där vi kan ha tänkt fel. I så fall får vi naturligtvis göra justeringar av dem. Men i stort sett känns det som om de stora förändringarna och de stora nysatsningarna ändå har landat väldigt väl hos läsekretsen.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X