Annons

Allt jag fått lära migEn misshandlad kvinnas försök att bli hel igen

Tara Westover har doktorerat i idéhistoria vid universitetet i Cambridge. Hennes berättelse om misshandel och kvinnoförtryck är i grunden samma sorgliga historia oavsett om den utspelar sig bland mormoner i Idaho, talibaner i Afghanistan eller i Stockholms kulturvärld.
Tara Westover har doktorerat i idéhistoria vid universitetet i Cambridge. Hennes berättelse om misshandel och kvinnoförtryck är i grunden samma sorgliga historia oavsett om den utspelar sig bland mormoner i Idaho, talibaner i Afghanistan eller i Stockholms kulturvärld. Foto: Donatella Giagnori/TT

Tara Westover misshandlades fysiskt och psykiskt under uppväxten i Idahos obygd. Hennes bok är en motståndshandling, en sann saga om att genom ­litteraturen ta kontroll över sin egen historia.

Under strecket
Publicerad

Hur mycket misshandel tål en människa innan hon går sönder för gott?

Frågan, som i veckan har aktualiserats av SVT-dokumentären om Josefin Nilsson, är central i Tara Westovers självbiografiska bok om att växa upp i en sektliknande religiös familj som misstror omvärlden och bestraffar varje försök att anpassa sig till den.

Annons
Annons
Annons