En miljard satsas på ungdomar

Regeringen och samarbetspartierna öronmärker över en miljard kronor de närmaste åren till ungdomspolitiken. Ungdomars ställning på arbetsmarknaden ska stärkas och möjligheter att skaffa bostad ska underlättas.

Under strecket
Publicerad
Annons

- Ungdomarna var en grupp som drabbades under 1990-talet. Nu tar vi igen en hel del för dem som har sämst förutsättningar, säger ungdomsminister Lena Hallengren.
Tillsammans med Mikaela Valtersson, mp, och Rossana Dinamarca, v, presenterade hon i går den ungdomspolitiska propositionen ”Makt att bestämma - rätt till välfärd”. Den riktas till landets 1,4 miljoner invånare som är mellan 13 och 25 år.

– Allt kostar heller inte så mycket pengar. Exempelvis vill vi att det alltid ska göras generationsanalyser vid alla större beslut på olika politiska nivåer. Det finns redan i Danmark och har tydligt visat när någon grupp eller generation halkar efter. Likaså lägger vi ut en skyldighet på kommunerna att följa upp de tonåringar som inte läser på gymnasiet och riskerar att glida utför. Enligt beräkningar handlar det om cirka 7 000 ungdomar, säger Hallengren.
Mest pengar, 450 miljoner, läggs på gymnasieskolans individuella program där elever ska kunna varva studier och praktik på heltid.
Ytterligare 225 miljoner
avsätts under två år för att stärka skolor i segregerade områden och inom ett år ska ett statligt stöd tas fram till unga människor som vill skaffa egen bostad.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons