En marsch med blonda rasister

Med samma symboler som Hitlerjugend använde tågade några hundra kortsnaggade män och blonderade kvinnor genom Stockholm i går eftermiddag i något som kallades Folkets marsch. Polisen höll isär de nationalsocialistiska och antifascistiska demonstranterna, trots tre anmälda misshandelsfall natten till måndag.

Under strecket
Publicerad
Annons

Hon är 13 år och späd, insvept i svenska flaggan. Det är första gången Emma Berglund besöker en demonstration som den på Odenplan och hon är glad, säger hon, att det finns fler än hon som vill ”fira Sverige”. Runt henne samlas Nationalsocialistisk fronts män i uniformer och kängor, några skinnskallar håller i ett plakat om blodsband, Nationell ungdoms fanbärare sågar på polisens uppmaning av den spetsiga metallknoppen på stängerna. Svenska flaggor vajar vid sidan av fanor med Tyrrunan, en symbol för kamp, strid och seger, som användes av Hitlerjugend. En skinnskalle har texten ”Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn” på ryggen, en annan: ”Sverige är vårt”.

– Jag hoppas inte det blir bråk. Det är det värsta jag vet, säger Emma Berglund.
På Mynttorget har ett 70-tal vänsteraktivister och antirasister samlats. Från Sergels torg tågar enligt polisen mellan 600 och 700 antifascister, flera maskerade. Tysta, till ljudet av trummor, går de cirka 400 svartklädda nationalisterna
mot Rålambshovsparken. Polisens piketbilar rullar före.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons