X
Annons
X
Torra fält.
Torra fält. Foto: Tove Lifvendahl

En mardröm i solljus

Långläsning

Somliga skräckfilmer utspelar sig i mörka, ensliga hus, dit intet ont anande ungdomar kommer för att tillbringa en föräldrafri helg. En högre konst är att skapa trovärdig skräck i dagsljus. En som bemästrade detta var berättargeniet Ingmar Bergman, vars gärning högtidlighålls med epicentrum på Fårö. Under tiden pågår, på Gotland liksom i stora delar av Sverige, en skräckfylld tragedi, och den utspelar sig i gassande sol.

Vi sitter på Stjärnarve gård i Eksta på södra Gotland. Skuggläget lockar även flugorna, som surrar runt våra kaffemuggar. De är fem bönder: Andreas Nypelius, spannmål och grönsaker, som också är vice ordförande för LRF Gotland, Tom Pettersson, spannmål och kött, Håkan Andersson, mjölkbonde, Johan Edberg, spannmål och smågrisproducent och Rolf Fintzer, pensionerad bonde och ordförande för Karlsökustens lokalavdelning av LRF. Med är också Axel Fagerström, som är 14 år och sommarjobbar.

Torra fält.

Foto: Tove Lifvendahl Bild 1 av 3

Rolf Fintzer, Johan Edberg, Håkan Andersson, Axel Fagerström och Andreas Nypelius vid den tomma plansilon. Lagret i den gamla försvinner snabbt.

Foto: Tove Lifvendahl Bild 2 av 3

Stjärnarve gård, Eksta socken på Gotland.

Foto: Tove Lifvendahl Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X