Recension

AustraliaEn maräng av kitsch

Stort och mycket. I Australia satsar Baz Luhrmann om möjligt ännu större än i Moulin Rouge. Red river möter Borta med vinden, smäktande ­romantik möter dånade krigsdrama. Jan Söderqvist tycker att det blir för mycket av allt.

Publicerad
Annons

Baz Luhrmanns Australia bygger på en kalkyl som säger att detta är vad världen idag törstar efter. Det ska vara stora stjärnor och stora känslor; hårda strapatser, tårar i strida floder och historiens vindar som blåser genom de älskandes hår. Ambitionen är en film som omfattar och på någon sorts magiskt sätt speglar en hel kontinent. Vänner av återhållsamhet och subtilitet får därför leta på annat håll.

Stjärnorna ifråga är hyfsat stora: Nicole Kidman och Hugh Jackman. Hon spelar den blekt raffinerade Lady Ashley från ett avlägset Storbritannien, en skenbart spröd men i själva verket rätt sportig överklassdam som år 1939 anländer till ett råbarkat Australien med sina spetsunderkläder prydligt packade i eleganta små boxar. Han är i allt väsentligt hennes motsats, kan man säga: en man av folket, en bångstyrig kofösare som är illa sedd också av det lokala riff-raffet eftersom han inte tvekar att umgås med landets svarta urbefolkning. En charmig hedersknyffel, med andra ord, om än möjligen något opolerad.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons