Annons

Madelaine Levy:En människa som han får vi nog aldrig möta igen

Karl Lagerfeld 1933–2019.
Karl Lagerfeld 1933–2019. Foto: Volker Essler/TT

Provocerande, nyskapande och unik. Karl Lagerfeld var den sista aktiva modeskaparen av sin generation. Han bidrog till att förvandla modet från traditionstyngd företeelse till ett snabbföränderligt intresse för massorna, skriver Madelaine Levy.

Under strecket
Publicerad

Karl Lagerfeld 1979.

Foto: Roland Witschel/TT

Karl Lagerfeld var inte minst känd för sin signaturstil. De stärkta skjortorna kom från Hilditch & Key. De svarta handskarna utan fingrar från parisiska handskmakaren Causse. De klirrande ringarna inspirerade av Henrik VIII och var ofta från Chrome Hearts. Den ständiga hästsvansen bar Karl Lagerfeld sedan 1976, och han pudrade den varje dag med Kloranes torrschampo. Handgjorda svarta boots kom ofta från Massaro.

Foto: Jerome Delay/AP

Karl Lagerfeld omgiven av bland andra modellerna Linda Evangelista och Naomi Campbell i samband med visningen av Chanels kollektion för hösten–vintern 1996–1997 i Paris.

Foto: Lionel Cironneau / TT

Karl Lagerfeld 1964.

Foto: Gerard Decaux/TT

I Chanels ateljéer 1986.

Foto: Alain Canu/TT

Karl Lagerfeld 1953 med en tysk modell.

Foto: Werner Baum/AP

Med Claudia Schiffer 1991.

Foto: Jörg Schmitt/TT

Solglasögonen. Den vita skjortan med stärkt krage. Den slicka kavajen. De smala jeansen. Den vita hästsvansen. De fingerlösa handskarna. Den släta hyn som doppad i formalin. Den outtröttlige Karl Lagerfeld var alltid på plats och alltid på bild. Under de år då jag arbetade i modebranschen stötte jag på honom på modevisningar, middagar, konstutställningar – och i otaliga mingelreportage och Instagraminlägg. Alltid nyfiken på det senaste. Alltid mån om att visa upp sig, och att förmedla sina ofta kontroversiella åsikter. Och han var alltid, alltid, omgiven.

Till och med under festerna i sitt privata residens, ett enormt hôtel particulier på Paris vänstra strand, gick Karl Lagerfeld inte många steg utan att dokumenteras av paparazzi. Klick. Klick. Klick.

Annons
Annons
Annons