Annons
X
Annons
X

Rösta! Vilken sommarvärd var bäst förra veckan?

”En berättare av rang” och ”helt underbart att lyssna till”. Här samlar SvD reaktioner och kommentarer efter varje sommarprat. Varje måndag har SvD en omröstning vilken som varit er favoritvärd under veckan som gått. Rösta här nedan.

Bland förra veckans sommarpratare fanns Anders Kompass, Sakine Madon, Elisabeth Tarras-Wahlberg och Emil Jensen.
Bland förra veckans sommarpratare fanns Anders Kompass, Sakine Madon, Elisabeth Tarras-Wahlberg och Emil Jensen. Foto: Mattias Ahlm /Sveriges radio
Laddar…

Hämtar liverapport.

(uppdaterad)

Bland förra veckans sommarpratare fanns Anders Kompass, Sakine Madon, Elisabeth Tarras-Wahlberg och Emil Jensen.

Foto: Mattias Ahlm /Sveriges radio Bild 1 av 8

Politikern Marit Paulsen sommarpratade om sitt liv som innehållit krig, nazism och en politisk karriär.

Foto: David Herngren/SVT Bild 2 av 8

Musikern Markus Krunegård sommarpratar bland annat om uppväxten och om att vara finne och finnjävel i Sverige och svensk och svennebög i Finland.

Foto: Mattias Ahlm / Sveriges radio Bild 3 av 8

Opinionsbildaren Sakine Madon sommarpratar om flykt, politik och media.

Foto: Mattias Ahlm / Sveriges radio Bild 4 av 8

Elisabeth Tarras-Wahlberg har arbetat för svenska hovet i 32 år. Hennes sommarprat handlar bland annat om ekorrar och språk.

Foto: Mattias Ahlm / Sveriges radio Bild 5 av 8

Författaren och översättaren Maj Sjöwall sommarpratar om sitt leverne och skrivande tillsammans med livskamraten Per Wahlöö.

Foto: Peter Knutson Bild 6 av 8

Emil Jensens sommarprat handlar bland annat om syskonskap och varför vi mår bäst av att bry oss om andra.

Foto: Mattias Ahlm / Sveriges radio Bild 7 av 8

Anders Kompass, tidigare chef för FN:s kontor för mänskliga rättigheter, sommarpratade bland annat om att hitta kärleken mitt under arbetet med att utreda en massaker i Colombia.

Foto: Mattias Ahlm / Sveriges radio Bild 8 av 8

Politikern Marit Paulsen sommarpratade om sitt liv som innehållit krig, nazism och en politisk karriär.

Foto: David Herngren/SVT Bild 1 av 1

Del 1 av 7

"Hoppas att alla lyssnade"

Politikern Marit Paulsen sommarpratade om sitt liv som innehållit krig, nazism och en politisk karriär. Foto: David Herngren/SVT

17 JULI - MARIT PAULSEN

Politiker, författare. 76 år. Född i Oslo, bosatt i Yttermalung. Tidigare sommarvärd 1975, 1979 och 1995.

”Marit Paulsen loggar ut. Det politiska fenomenets ’Sommar’ är hennes sista offentliga framträdande. Hoppas att alla lyssnade.” Så inleder Patrik Lundberg i Aftonbladet sin recension av sommarpratet. Enligt Lundberg är programmet en hybrid av en självbiografi och ett försvarstal för EU.

Sydsvenskans Crister Enander skriver att Paulsen har en förmåga att låta absolut trovärdig vad hon än säger. ”Det är en ovanligt nedtonad Paulsen som berättar om sitt liv, från uppväxtens nöd – hunger och rädsla – och det ständiga supandet och hur en eländig tillvaro sakta vänds till ett drägligare liv.”

Göteborgs-Postens Karin Holm lyfter fram att Marit Paulsen inte väjer för det svåra när hon ”helt utan tröttsamt självförhärligande, berättar glimtar ur sitt liv”. Hon avslutar recensionen med att det ”onekligen blir lite tystare i Sverige utan Marit Paulsens röst”.

Här kan du lyssna på programmet

Annons
X
Annons
X

Musikern Markus Krunegård sommarpratar bland annat om uppväxten och om att vara finne och finnjävel i Sverige och svensk och svennebög i Finland.

Foto: Mattias Ahlm / Sveriges radio Bild 1 av 1

Del 2 av 7

"En berättare av rang"

Musikern Markus Krunegård sommarpratar bland annat om uppväxten och om att vara finne och finnjävel i Sverige och svensk och svennebög i Finland. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges radio

16 JULI - MARKUS KRUNEGÅRD

Musiker. 37 år. Född i Norrköping, bosatt i Stockholm. Debuterar som sommarvärd.

”En berättare av rang.” Så kallar Patrik Lundberg i Aftonbladet Markus Krunegård i recensionen av artistens sommarprogram. Den svarta humorn går som en röd tråd genom programmet, som får lyssnaren att både fnissa och skratta rakt ut. Lundberg tycker tankarna går till Jonas Gardells generationsroman ”En komikers uppväxt”, men konstaterar också att storyn tappar med tiden. ”Allt han säger berör, men det håller inte riktigt ihop.”

Krunegård berör uppväxten, vägen in i musiken och sin svensk-finska identitet.

GP:s Hanna Jedvik å sin sida skriver att den som vill ha ett personligt sommarprat av sin idol får vad den vill ha. Medan den som hoppades få såriga sanningar och avslöjanden lär bli besviken. Hon tycker att Krunegård kunde ha gått längre.

Markus Krunegård är en berättare av rang aftonbladet.se Sommar i P1: Markus Krunegård gp.se

Här kan du lyssna på programmet

Annons
X
Annons
X

Opinionsbildaren Sakine Madon sommarpratar om flykt, politik och media.

Foto: Mattias Ahlm / Sveriges radio Bild 1 av 1

Del 3 av 7

"Gammalt groll på bästa sändningstid"

Opinionsbildaren Sakine Madon sommarpratar om flykt, politik och media. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges radio

15 JULI - SAKINE MADON

Opinionsbildare, statsvetare. 36 år. Född i Adana, Turkiet, bosatt i Solna. Debuterar som sommarvärd.

Sakine Madons sommarprat hyllas av Kim Ustamujic Johansen på Borås Tidning.

”Det är hyperaktuellt och känslosamt och hela tiden imponerande sakligt”, skriver han och fortsätter:

”Sakine Madon har en hel del att säga om medias agerande och ansvar. Med sitt lugna och sakliga berättande har hon mig i sitt grepp hela tiden. Hon hinner dessutom utdela en del kängor och det är alltid kittlande.”

Maria Rydhagen på Expressen konstaterar att Sakine Madon vill göra saker på Sakine Madons sätt:

”Identitetspolitik – att ursprunget styr din politiska hemvist – är det värsta hon vet. Trots drev och hot kallar hon inte sig själv modig” skriver Rydhagen.

Petter Larsson på Sydsvenskan tycker att Madons sommarprat är som en skön eftersläng när hon passar på att ge gamla fiender betalt för gammal ost:

”Det är faktiskt upplivande, om än lite medieinternt, med någon som inte drar sig för att odla gammalt groll på bästa sändningstid; tankarna går till en grälsjuk Ulf Lundell” tycker Larsson.

Här är några Twitterkommentarer från lyssnare:

Här kan du lyssna på programmet

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Elisabeth Tarras-Wahlberg har arbetat för svenska hovet i 32 år. Hennes sommarprat handlar bland annat om ekorrar och språk.

  Foto: Mattias Ahlm / Sveriges radio Bild 1 av 1

  Del 4 av 7

  "Det är rent ut sagt tråkigt"

  Elisabeth Tarras-Wahlberg har arbetat för svenska hovet i 32 år. Hennes sommarprat handlar bland annat om ekorrar och språk. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges radio

  14 JULI - ELISABETH TARRAS-WAHLBERG

  Hovmarskalk, kommunikationsrådgivare. 65 år. Född i Kristianstad, bosatt på Lidingö utanför Stockholm. Debuterar som sommarvärd.

  Elisabeth Tarras-Wahlbergs sommarprat fick blandade reaktioner.

  Niclas Sennerteg på Borås Tidning tycker att det blir mer som en föreläsning än en berättelse:

  ”Det är många saker som hon hinner med att ta upp i sommarprogrammet. Kanske för många, för hon skummar mest på ytan, känns det som.”

  Sennerteg konstaterar också att respekten mot tidigare arbetsgivaren Hovet inte har försvunnit:

  ”Den som hade hoppats på att med hennes hjälp få ta en tjuvtitt bakom slottets gardiner för att få höra nya historier om kungahuset kan säkert använda tiden till något annat än detta sommarprogram.”

  Maria Brander på Expressen är inte heller övertygad:

  ”Plikttroget guidar hon oss längs den egna karriärsstegen, med en detaljrikedom som gör att vi efter över halva sommarpratet bara nått fram till 1976. Det är rent ut sagt tråkigt, och det hade det inte behövt vara” skriver hon.

  Brander tycker att Tarras-Wahlberg har en viktig historia att berätta, att göra karriär som kvinna i mansdominerade miljöer, men att den inte når ända fram:

  ”Här någonstans döljer sig en glöd, kanske rentav ilska. Men Tarras-Wahlberg verkar föredra att spela säkert”, skriver Brander.

  Nana Håkansson på Sydsvenskan tycker att sommarpratet låter precis som ett tal av kungen:

  ”Hon hatar krig och är djupt imponerad av Nelson Mandela. Gillar djur och natur, spelar Ulf Lundells "Öppna landskap" och överlag musik som hämtad från förra chefens sjuttioårskalas.”

  Men det tar sig mot slutet, tycker Håkansson:

  ”Under programmets sista fem minuter tillåter sig vår sommarvärd att bli personlig på riktigt och tillägnar sin partner Lill Lindfors "En så'n karl". För första gången blir hon en människa av kött och blod.”

  På Twitter fick Tarras-Wahlberg många hyllningar för sitt musikval:

  Här kan du lyssna på programmet

  Annons
  X
  Annons
  X

  Författaren och översättaren Maj Sjöwall sommarpratar om sitt leverne och skrivande tillsammans med livskamraten Per Wahlöö.

  Foto: Peter Knutson Bild 1 av 1

  Del 5 av 7

  "Lite mer analys hade varit fantastiskt"

  Författaren och översättaren Maj Sjöwall sommarpratar om sitt leverne och skrivande tillsammans med livskamraten Per Wahlöö. Foto: Peter Knutson

  13 JULI - MAJ SJÖWALL

  Författare, översättare. 80 år. Född i Stockholm, bosatt på Ven. Debuterar som sommarvärd.

  Maj Sjöwall debuterar som sommarvärd vid 80 års ålder. Göteborgs-Postens Caroline Widenheim tycker att Sjöwall redan borde ha fått göra fem sommarprat.

  ”Då hade hon kunnat ägna ett helt åt varför hon och Per Wahlöö valde att skildra det svenska samhället genom kriminalromanerna om Martin Beck på 60- och 70-talet. Men vem hade Martin Beck varit i det politiska klimat vi har i dag? Vem är Sjöwall och Wahlöös arvtagare? Lite mer analys hade varit fantastiskt.” skriver hon.

  Jacob Adolfsson på Borås Tidning tycker att Sjöwalls sommarprat lovar mycket, men blir lite tunt i slutändan.

  ”Likväl känns det som att hela programmet enbart är ett rutinbesök hos mormor, Sveriges deckarmormor som sommarvärd. Någon vars historier lät så spännande när man var ung. Men som inte håller riktigt hela vägen inför vuxna öron.” tycker Adolfsson.

  Malin Collin på Expressen gillar Sjöwalls grepp när hon tar sitt 80-åriga liv och låter det fungera som fond för ett kåseri:

  ”I det här fallet är det effektivt och det beror givetvis på att hon har levt livet ordentligt. Det är med ett romantiskt skimmer hon beskriver uppväxten mitt inne i Stockholm – i de nu rivna Klarakvarteren – där barnen fick leka helt fritt i staden. Det är en svunnen tid som skildras medryckande.”

  Här några lyssnarkommentarer från Twitter:

  Här kan du lyssna på programmet

  Annons
  X
  Annons
  X

  Emil Jensens sommarprat handlar bland annat om syskonskap och varför vi mår bäst av att bry oss om andra.

  Foto: Mattias Ahlm / Sveriges radio Bild 1 av 1

  Del 6 av 7

  "Han beskriver sorg med finess"

  Emil Jensens sommarprat handlar bland annat om syskonskap och varför vi mår bäst av att bry oss om andra. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges radio

  12 JULI - EMIL JENSEN

  Musiker, artist, poet. 41 år. Född i Hjärup, bosatt i Stockholm och Malmö. Debuterar som sommarvärd.

  I sitt sommarprat tog Emil Jensen bland annat upp sin systers död i cancer. Malin Collin på Expressen hyllar sättet han gör det på:

  ”Han gör en mycket klipsk beskrivning av hur man fungerar när man bär på så stor sorg som pågår så länge. Det är både komiskt och väldigt berörande.”

  Collin tycker också att det finns en röd tråd av medmänsklighet och rättvisepatos genom hela programmet.

  Ann Lingebrandt på Sydsvenska Dagbladet tycker att Jensen har en förmåga att omsluta allt med en hjärtesmältande värme.

  ”Även sorgen efter en soldyrkande syster som dog av hudcancer skildrar han med en skimrande ömhet och humor.”

  Lingebrandt tycker också att Jensens sommarprat ”gång på gång glider över i rimmande, svingande, gungande poesi.”

  Göteborgs-Postens Fanny Wijk tycker att sommarpratet är ”en perfekt balanserad berättelse, en blandning av komik, tragik, kärlek och samhällskritik.”

  ”Den sticker inte ut, ingenting är avigt, men ändå är den helt underbar att lyssna till”, konstaterar hon.

  Så här tyckte några lyssnare på Twitter:

  Här kan du lyssna på programmet

  Annons
  X
  Annons
  X

  Anders Kompass, tidigare chef för FN:s kontor för mänskliga rättigheter, sommarpratade bland annat om att hitta kärleken mitt under arbetet med att utreda en massaker i Colombia.

  Foto: Mattias Ahlm / Sveriges radio Bild 1 av 1

  Del 7 av 7

  "Berättelsen har hopp och ljusglimtar"

  Anders Kompass, tidigare chef för FN:s kontor för mänskliga rättigheter, sommarpratade bland annat om att hitta kärleken mitt under arbetet med att utreda en massaker i Colombia. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges radio

  11 JULI - ANDERS KOMPASS

  Tidigare chef för FN:s kontor för mänskliga rättigheter, 60 år. Född i Karlskoga, bosatt i Divonne les Bains, Frankrike. Debuterar som sommarvärd.

  FN-diplomaten hyllades för sitt sommarprat som bland annat handlade om FN-soldaters övergrepp på barn.

  Expressens Maria Brander blir djupt berörd av Kompass: ”Det finns så mycket ondska inbäddad i Kompass visselblåsarrapport om FN-soldaternas sexövergrepp på barn i Centralafrikanska republiken, att hjärtat vill drunkna” skriver hon.

  Brander skriver också att ”genom det stillsamt sakliga sommarpratet växer bilden av en intelligent människa med modet att stå upp när ingen annan gör det.”

  Hanna Rasmuson på Göteborgs-Posten tycker att Anders Kompass sommarprat har just det som ett sommarprat ska ha: en berättelse.

  ”Den är många gånger fruktansvärd, men det finns hopp och ljusglimtar” skriver hon.

  Många lyssnare hyllade också programmet på Twitter:

  Här kan du lyssna på programmet

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X