Annons

Bo Grandien. Diktare, reporter, forskare. En minnesteckningEn mångsidig begåvning med drag av Ville Vessla

”Bo Grandien. Diktare, reporter, forskare. En minnesteckning” av Per Wästberg
”Bo Grandien. Diktare, reporter, forskare. En minnesteckning” av Per Wästberg Foto: Caroline Andersson

Bo Grandien var en framstående diktare, reporter och forskare men gjorde aldrig något väsen av sig. I en ny biografi tecknar Per Wästberg sin väns porträtt såväl som deras gemensamma ungdom. Ulrika Knutson dröjer vid underbara detaljer och ler ofta, men önskar också en mindre, tätare och svartare bok.

Publicerad

Vem var Bo Grandien? En mångsidig begåvning, som litterärt stjärnskott på 1950-talet, som reporter på SvD och reportagechef på Dagens Nyheter i många år, och slutligen som professor i konsthistoria, expert på medeltid och nationalromantik. Han satt också i Konstkademien. Var detta samme Bo Grandien? Många måste ha undrat.

I en talande scen rapporterar Grandien till DN om Ångbåtens dag – i en paus under hans egen disputationsakt i Uppsala: ”Instängd i en kolmörk telefonhytt, förklädd till gentleman i frack, rapporterade han kallblodigt om vad som försiggick på böljan, mellan Stockholm och Vaxholm.” Allt enligt Per Wästberg i dennes minnesteckning över vännen: "Bo Grandien. Diktare, reporter, forskare".

Bo Grandien (1932–2014) slog igenom som brådmogen redan året innan han tog studenten (” Dikter fram och tillbaka” 1951). Han hann också med en lång karriär som tidningsman på SvD och DN, en professur i konstvetenskap, medverkan i Skönhetsrådet och mycket annat.

Foto: Ida Eklund/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons