X
Annons
X
Recension

Kronos En man med våldsam aptit på polemik

Du måste förändra ditt liv. Med svartsyn, sarkasm och högmod sätter Witold Gombrowicz sin läsare i rörelse. Nu finns den argsinte polske exilförfattarens privata anteckningar om väder, sjukdomar och sexuella relationer med såväl män som kvinnor i svensk översättning.

Witold Gombrowicz i Vence 1966. Foto: Archive PL/IBL
Läs mer om Vinterns böcker 2018

Det är svårt att tänka sig en mer stärkande läsning än Witold Gombrowicz ”Dagboken”. Om man är uttråkad räcker det med några sidor för att kvickna till. Läsaren sätts i rörelse redan av det uppfordrande tilltalet; något måste hända, du måste handla, du måste förändra ditt liv. Signalorden är svartsyn, sarkasm och högmod – allt serverat i vassa formuleringar och med intellektuell skärpa. Det är inte många författare som så övertygande visar att litteraturen är livsviktig.

Gombrowicz levererar sina livserfarenheter som okammade essäer, ett slags arbetsdagbok där läsaren kan följa hur författaren läser och skriver, brevväxlar och ger sig in i kulturdebatter. Det är idérikt, spretigt och argt. "Dagboken" publicerades från 1953 och framåt i den polska exiltidskriften "Kultura", som redigerades i Paris. Från 1939 och de följande tjugofyra åren levde Gombrowicz i exil i Argentina, och efter återkomsten till Europa i Berlin, Paris och slutligen Vence i Sydfrankrike, där han avled 1969, vid sextiofyra års ålder.

Witold Gombrowicz i Vence 1966.

Foto: Archive PL/IBL Bild 1 av 3

Witold Gombrowicz ”Kronos”.

Bild 2 av 3

Witold Gombrowicz.

Foto: Garthe/IBL Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X