Analys

Joanna Drevinger:En Malmöstjärna lyser extra starkt

Joanna Drevinger

Michelinguiden valde att inte dela ut en tredje stjärna till Norden men i Malmö på restaurang Bloom in the Park lyser Titti Qvarnströms stjärna extra starkt.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nej, det blev ingen tredje krogstjärna, varken till Sverige eller till något av våra grannländer. Tråkigt och lite konstigt med tanke på att vi nu har en nordisk guide utan en enda trestjärnig restaurang.

Det är lätt att spekulera i att det finns en plan, att Michelinguiden vill hålla igång haussen och hajpen ett eller flera år till och låta Norden längta efter den tredje stjärnan. Eller kan det helt enkelt vara så att det inte finns någon krog i Norden som är värd en resa i sig? Jag har svårt att tro det. Och när jag pratat med mer erfarna stjärnkrogsbesökare så säger alla att det verkar som om inspektörerna på ”gidden” är tuffare i sin bedömning av restaurangerna i Norden än i till exempel Frankrike.

I Krogsverige har det också funnits en viss besvikelse över att den nordiska guiden inte går utanför de större städerna. Det gör att restauranger som Fäviken Magasinet, Daniel Berlin i Skåne Tranås och Hotell Borgholm inte ens varit påtänkta för en stjärna. Det är bara att hoppas på att man med åren breddar guiden och att de skickar ut sina inspektörer på landsbygden vilket skulle betyda mycket för Sverige som matland.

Den bästa nyheten i Michelinguiden Nordic cities 2015 är, förutom Oaxen krogs välförtjänta andra stjärna, att Malmö tar plats i den röda guiden med tre enstjärniga restauranger, Ambiance à Vindåkra, Vollmers och Bloom in the Park. Den sistnämnda basar Titti Qvarnström på och hon blir därmed den första kvinnan i Sverige med en stjärna i Guide Michelin.

I höstas blev ju svenska Emma Bengtsson, kökschef på restaurang Aquavit i New York första svenska kvinna med två stjärnor och den andra kvinnan i USA att få två stjärnor någonsin. Jag tror att, även om det inte är Michelinguidens avsikt, så betyder stjärnorna till Titti Qvarnström och Emma Bengtsson mycket för att jämna ut den i dag mansdominerade krogbranschen. 

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons