Vad dina ögon såg. Berättelsen om hur Ester och Leon överlevdeEn mäktig kör av vittnesmål från Förintelsen

1948 föds Leons och Esters första barn Salomon i Borås. Leon och Ester får hjälp av sin arbetsgivare Oscar Jacobson med både bostad och barnomsorg.
1948 föds Leons och Esters första barn Salomon i Borås. Leon och Ester får hjälp av sin arbetsgivare Oscar Jacobson med både bostad och barnomsorg. Foto: Privat

Vad krävdes för att överleva Förintelsen? Tur och ungdom, svarar Leon och Ester, huvudpersoner i ”Vad dina ögon såg”. Ricki Neuman läser en berättelse fylld av dramatik och som därför passande nog har fått en saklig och lågmäld ton.

Under strecket
Publicerad
Ester.

Ester.

Foto: Privat
Snezana Bozinovska.

Snezana Bozinovska.

Foto: Emelie Asplund
Annons

I år publiceras ett stort antal böcker av judiska överlevare, framför allt på engelska, men även på svenska. Allt fler som har överlevt väljer att till slut berätta sin historia, innan det är för sent.

En del av författarna har länge hållit dessa minnen och känslor på avstånd, för att slippa bli övermannade av allt det fasansfulla som de har upplevt, och för att helt och fullt kunna ta sig in i det nya landet. Andra känner ett växande ansvar att vittna, och därmed försöka bekämpa revisionismen och den ökande antisemitismen i Europa och USA. Allt måste nedtecknas, tänker man, för om några år finns inga vittnen kvar, och då kommer förnekarna att kunna ta ännu större plats.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons