Annons

TransformationerEn lycklig följd av stängda Kulturhuset Stadsteatern

Skådespelare Robert Fux gåt på begravning med Döderhultarn på Nationalmuseum.
Skådespelare Robert Fux gåt på begravning med Döderhultarn på Nationalmuseum. Foto: Anna Danielsson

En grupp könsrollssabotörer tar med publiken på en iscensatt visning när Kulturhuset Stadsteatern och Nationalmuseum samarbetar i ”Transformationer”. Det är en lekfull och bildande guidning om hur vi skapar bilder av oss själva – då och nu.

Under strecket
Publicerad

Skådespelaren Ann Petrén och konstpedagogen Alexander Kateb tar med publiken mellan olika århundraden.

Foto: Anna Danielsson

Margareta Gynning,  feministisk bildpedagog, konstvetare och museiintendent, skrudad som en 1700-talsman.

Foto: Anna Danielsson

Robert Fux som frök-hen Sverige, i dalahästmönstrad klänning, imiterar en staty i Nationalmuseums rum om nationalromantiken.

Foto: Anna Danielsson

Ett hästgnägg ekar genom Nationalmuseum. Ingen fara dock: det är krigarkonungen Ann Petrén som försöker samla ihop olika delar av publiken som kommit för att uppleva "Transformationer". Idén är att med hjälp av två konstpedagoger och två skådespelare – samt ännu en inspelad på film – förvandla tavlor och tider till kropp och nu. Att ställa dåtida ideal mot dagens, diskutera och tolka målningar. Det är ju en konst det också: att kunna läsa av en bild och alla symboler, detaljer och förutsättningar som ökar förståelsen för den nutida betraktaren.

Kulturhuset Stadsteatern är stängd. "Transformationer" är en lycklig följd av detta. Resultatet är ett fem kvart lång promenad med Ann Petrén iförd harnesk och Robert Fux som diskuterar nationalism och nationalromantik som frök-hen Sverige, och har tagit på en klänning med dalahästmönster. Konstpedagogen Margareta Gynning är klädd som en 1700-talsman, medan hennes kollega Alexander Kateb sveper runt som rokokodam med klädsam mustasch. En grupp könsrollssabotörer som tar oss med för att diskutera hur målningar uttrycker kön, makt och position.

Annons
Annons
Annons