En lovsång till kärleken – hur den än ser ut

Två män kysser varandra under en demonstration för homosexuellas rättigheter i Singapore. Johann S Lee var den förste singaporianske författare som skrev om landets homosexuella subkultur.
Två män kysser varandra under en demonstration för homosexuellas rättigheter i Singapore. Johann S Lee var den förste singaporianske författare som skrev om landets homosexuella subkultur. Foto: Pink Dot SG/TT
Publicerad
Annons

Det här är inte vilken bok som helst, utan en fartfylld relationsroman som utspelar sig i Singapore – ett land vars litteratur sällan uppmärksammas på våra breddgrader, trots att engelska är det dominerande språket. Nationen är ekonomiskt framgångsrik och har en bredd av kulturer, språk och religioner, men begränsad yttrandefrihet och ett omänskligt rättssystem. Sexuella relationer mellan män är illegala, även om lagen inte tillämpas.

Huvudperson är Kuan Ming, som försöker acceptera att han snart fyller 40. I tio år har han levt i förhållande som länge har gått på sparlåga. Krisen är ett faktum när Kuan blir kär i en man som tänker och känner på för honom helt nya sätt. Kuans lillebror har just kommit ut medan deras syster är djupt kristen och aktivt motarbetar den kamp för homosexuellas rättigheter som hennes bröder är en del av. Ändå tar syskonen aldrig avstånd från varandra – tvärtom, de ställer upp och bryr sig över alla ideologiska och moraliska gränser. Mellan dem står mamman som älskar alla sina barn och bär på egna sorger.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons