Annons

SvartstillaEn lovande debut om att bli sjuk av sorg

Susanne Skogstad (född 1992)  växte upp i Eid i Nordfjord, idag bor hon i Oslo där hon studerar på manusförfattarlinjen på Westerdals. ”Svartstilla” är hennes debut.
Susanne Skogstad (född 1992) växte upp i Eid i Nordfjord, idag bor hon i Oslo där hon studerar på manusförfattarlinjen på Westerdals. ”Svartstilla” är hennes debut. Foto: Sturlason

Boken skulle med fördel kunna läsas av alla som arbetar inom äldrevården – eller anhöriga. Det fastslår John Sjögren som har läst en vacker och poetisk debut om sorg efter ett livslångt äktenskap.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

”Fördenskull skall en man övergiva sin fader och sin moder och hålla sig till sin hustru, och de skola varda ett kött.” Dessa ord ur Bibelns Första Mosebok är den kanske starkaste formulering vår västerländska litteraturkanon äger för den alldeles särskilda och djupa gemenskapsform som kallas äktenskap. Detta oerhörda, att två människor så totalt och intimt kan växa samman att de blir till ”ett kött”. Ett fenomen som, om något, är värt att kallas ett mysterium; grund för den allra högsta och livsalstrande lycka, men på samma gång orsak till den allra mest svåruthärdliga smärta. Ty för den som efter ett långt äktenskap, efter många års sammanväxande, förlorar sin livspartner är det som att förlora en del av sig själv, att få sitt kött sönderslitet. Det är långt ifrån säkert att man någonsin blir hel igen.

Om detta handlar den unga norskan Susanne Skogstads debut , ”Svartstilla”, som nu kommit i svensk översättning av Cilla Naumann. Här får vi möta en äldre kvinna som i koncentrerade och korthuggna meningar för ordet i denna komprimerade roman. Hon har förlorat sin man som hon levt hela sitt vuxna liv tillsammans med och som hon nu för ett slags ständig inre konversation med. Nu sitter hon ensam, alltmer skör och åldrande, i det stora hus där de uppfostrat sina tre barn, där de växt samman. Huset är tomt på människor och istället fyllt av den stillhet, den tyngd och det lidande som är ”frånvaron av din närhet”.

Annons
Annons
Annons