Annons
X
Annons
X

En livsstil på åtta hjul

Tacklingar, blod, svett och tatueringar. Den hårdföra amerikanska kvinnosporten roller derby håller på att sprida sig över världen. SvD -Fredag har träffat London Rollergirls, som vill att rullskridskorugby ska bli européernas nya helgnöje.

[object Object]
Roller derby uppstod i USA på 1930-talet och försvann i obskyritet under 70-talet. Sedan några år finns ett förnyat intresse för den till lika delar våldsamma och underhållande sporten - och nu är det nästan bara tjejer som tävlar.

London Först en duns. Sedan gnisslet av bar hud mot gympasalsgolv. Ett omisskännligt ljud som utan tvekan kommer sluta i brännsår. Men Sugrrr Cain, som tacklades omkull när hon försökte ta sig förbi Rushin Rollette, Bambi Manslaughter, Mae Belle Mayhem och de andra i London Rollergirls, är snabbt uppe på sina åtta hjul igen.

– Det är en rätt aggressiv sport. Men vi tränar mycket på att falla, säger Sugrrr Cain, som egentligen heter Lauren Langston.
Hon har stora tatueringar, silverfärgad hjälm och korta rosa shorts som matchar hjulen på de klassiska rullskridskorna. I tre snören runt hennes hals dinglar tidtagarur, visselpipa och tandskydd. För ett år sedan flyttade 29-åringen från amerikanska Michigan till London för att utbilda sig till kostymdesigner. Hon pluggar fortfarande - men allt mer av hennes tid går åt till roller derby-laget hon dragit i gång.
Sporten går ut på att fem rullskridskoförsedda spelare från varje lag befinner sig på den ovala banan samtidigt. En i vardera lag är
poängjagande ”jammer” och ska ta sig förbi de konkurrerande åkarna, som med tacklingar och blockeringar försöker hindra detta till varje pris.

Roller derby föddes i USA under depressionen i början av 1930--talet och nådde snabbt stor popularitet, mycket tack vare det ovanliga i att det var mixade lag med både män och kvinnor som tävlade. Madison Square Garden i New York var utsålt en hel vecka under den första ligans slutspel 1949. Över 50 000 åskådare kom för att se matchen mellan Midwest Pioneers och Los Angeles Thunderbirds i Chicago 1972, och samma år spelade skådespelaren Raquel Welch en roller derby-tjej i filmen Kansas City bomber. På grund av bråk och splittringar började intresset dala under 70-talet. Tv-bolag har sedan dess med jämna mellanrum pumpat in pengar för att försöka återuppliva roller derby, men utan större framgångar. Tills nu, då sporten växer explosionsartat igen. Den här gången som kvinnlig undergroundrörelse, med ursprung i Austin i Texas. Det finns i dag omkring 140 roller
derby-ligor med bara tjejer över hela USA. Europa står näst på tur. Redan finns lag i Stuttgart och London och ett nytt är på gång i Birmingham. Bland spelarna är blåmärken och skrubbsår mer regel än undantag. Liksom nätstrumpor, korta kjolar eller shorts och en kaxig attityd. För roller derby är mer än en sport, det är stajlad, svettig och adrenalinstinn underhållning. Utmanande och sexigt - så långt ifrån renskrubbad cheerleading det går att komma. För en ovan betraktare ser matchträningen först kaotisk och våldsam ut - som rugby på hjul. Men reglerna klarnar snabbt och det är lätt att förstå tjusningen; att hejdlöst kasta sig in i klungan och kämpa sig förbi de andra åkarna samtidigt som svetten lackar och musiken pumpar.

Annons
X

29-åriga Drolma Price i London Rollergirls drar upp tröjärmen och visar ett stort sår på armbågen.

– När jag fick det kände jag mig bara ännu mer tävlingsinriktad, säger hon och skrattar. På dagarna är hon socialarbetare. Lagkompisen Rachel Havner jobbar på musikkanalen VH1 och
April Lorren har en topptjänst på ett internationellt företag i finansbranschen. Under kvällarna i träningsanläggningen i östra London förvandlas de tre till Bam, Rushin Rollette och Bruise Violet. Det är obligatoriskt för alla roller derby-spelare att ta sig ett skejtnamn, som registreras i en amerikansk databas (för att förhindra att artistnamnen blir för lika). När Drolma Price snörar på sig skridskorna och spänner fast knäskydden går hon helt in i rollen som Bam, en actionhjälte på hjul.

– Det är ett väldigt bra sätt att koppla bort jobb och stress. Dessutom är det som att jag har fått en ny familj, jag kände nästan ingen när jag kom till London, säger Drolma, som liksom majoriteten av tjejerna i laget är inflyttad amerikan.

London Rollergirls har snart nog en tillräckligt stor trupp för att kunna dela upp sig i fyra olika lag och bilda en egen liga. De har blivit omskrivna i nöjesmagasinet Time Out och håller varje månad välbesökta fester för att samla in pengar och göra roller derby känt i
Europa. I USA har sportens snabba återkomst orsakat en debatt om vilken inriktning den ska ta. Om det främst ska vara en tävling, som de stenhårda Gotham Girls Roller Derby i New York, tycker. Eller om det ska vara uppgjord underhållning à la wrestling. I Delaware finns tjejlag som brottas lättklädda i gelé för att samla in pengar till sitt lag. Och i Texas förekommer uppgjorda roller derby-slagsmål, mycket för att behaga killarna i publiken.

– I Texas finns lag som infört speciella straff för spelare som bryter mot reglerna. De får åka förbi en rad killar i publiken, som smiskar dem på rumpan med en slev, berättar April Corren, som flyttade till London från Austin i fjol. Men så kommer det inte bli i London, -säger hon bestämt. London Rollergirls anser att dylika jippon är ett billigt sätt att få pengar och åskådare - men det är långt ifrån deras definition av roller derby.

– Vi ser det som en sport. Det handlar om att uppmuntra och stärka kvinnor, att visa att vi kan göra vad vi vill. Vi har fått
flera förfrågningar om att vara med i dokumentärer, men vi är lite försiktiga eftersom vi inte riktigt vet vad de vill göra. Vi vill inte bli några sell-outs, men det är kul att folk är intresserade, säger hon och poserar med sina lagkompisar på ännu en bild.

Den här lördagskvällen har London Rollergirls halloweenfest i en bowlinghall i centrala London, för att ytterligare sprida roller derby-budskapet. Aprils kollega Yusuf Chadun tittar förundrat på tjejerna som i utmanande skräckutstyrslar glider runt på sina rullskridskor, samtidigt som ett band spelar och en dokumentär om roller derby rullar nonstop på en filmduk.

– Jag har aldrig sett något liknande i England eller Europa tidigare, så det kan säkert bli populärt. Det kanske är nästa stora grej - även om jag tvivlar på att det kommer finnas med i OS 2012, säger han och skrattar.
noje@svd.se

londonrollergirls.com londonrollergirls.com Officiell hemsida för amerikanska roller derby-ligan wftda.com Gotham Girls, roller derby i New York gothamgirlsrollerderby.com

Sofia Stridsman

Annons
Annons
X

Roller derby uppstod i USA på 1930-talet och försvann i obskyritet under 70-talet. Sedan några år finns ett förnyat intresse för den till lika delar våldsamma och underhållande sporten - och nu är det nästan bara tjejer som tävlar.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X