Annons
X
Annons
X
Scen
Kommentar

Lars Ring: En lika formidabel som gränslös aktör

Björn Granath 1946–2017

Björn Granath, 70 år, är död – beskedet kommer som en chock. Jag såg honom på scenen på Södra teatern bara för några månader sedan, för att tacka efter premiären på ”Rikard III” som han regisserat för Özz Nûjen, som djärvt tog på sig alla roller – enligt det commediakoncept som Granath var specialist på.

Björn Granath blev 70 år gammal. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Han var tänkt att snart spela rollen Buckingham när nu samma pjäs var på väg upp på Dramaten igen, en repris av Stefan Larsson-uppsättningen 2014.

Björn Granath var en lika formidabel som gränslös aktör. Han tog vägen via den fria gruppvågen på 1960-talet. Han gick aldrig någon teaterskola utan kom direkt från Studentteatern till Pistolteatern och Teater Narren, år som han kom att betrakta som sin egentliga teaterutbildning. Han var del av Tältprojektet och bedrev teaterverksamhet på Fågel blå. Sedan 1987 har han tillhört den fasta ensemblen på Dramaten och blev en av huvudaktörerna där med förmågan att gå från elegant och innerlig till burleskt grovt på en sekund. Från fin humor och djupt allvar till gapskratt och inkänning.

Annons
X
Björn Granath, i skuggorna, tillsammans med Suzanne Rydén och Hans Nilsson i ”Christinas resa” 2004. Foto: Jurek Holzer

Commedia dell’arten och närkontakten med Nobelpristagaren Dario Fo var en av anledningarna till denna fantastiska känsla för det teatrala såväl som konst som folklig underhållning. Björn Granath var som gjord att spela Fo-farser, med sin gängliga kropp och en fysisk spelstil med en närvaro som höll åskådarna totalt fångna. Det var dessa unika egenskaper – att kunna sina uttryck, känna sig hemma på scenen och kommunicera direkt med publiken – som kom honom att bli så bra, oavsett pjäs och sammanhang. Han var lika genial som varm och nära pappa till Madicken som när han fick tolka en vass Norénroll.

Han var mycket politiskt medveten och såg sina roller som delar av samhällsmekanismer och hierarkier.

Björn Granath har gjort mer än 60 filmroller, ett 50-tal tv-roller och lika många på Dramaten. Han framstod som en man som verkligen kände varje del av sig själv, och var vän med sin förmåga – allt från att gestalta ren ondska till fars. Han var mycket politiskt medveten och såg sina roller som delar av samhällsmekanismer och hierarkier. Björn Granath var en sann humanist.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är en stor, stor sorg att han lämnat oss. För hela det svenska teatersamfundet – och för publiken. Det var lyckosamt att han var angelägen om att föra sina kunskaper till en ny generation, som Özz Nûjen. Björn Granath lämnar en saknad efter sig – inte bara hos hustrun, kostymskaparen Ann-Margret Fyregård och deras två barn – utan hos alla som någon gång njutit av hans utsökta kroppsspråk och subtila, glädjerika spellust.

  Annons

  Björn Granath blev 70 år gammal.

  Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 2

  Björn Granath, i skuggorna, tillsammans med Suzanne Rydén och Hans Nilsson i ”Christinas resa” 2004.

  Foto: Jurek Holzer Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X