Annons
X
Annons
X

En lektion i att rensa huvudet

Hon har en chefsposition på Svenska Institutet med möten och resor som avlöser varandra. Men Monika Wirkkala är också meditationslärare och leder då helt andra möten. Det handlar om stillhetens psykologi. Utan rökelse och mystik.

För 24 år sedan insåg Monika Wirkkala att huvudet inte följde med benen hem från jobbet. Hennes dåvarande arbete som lärare krävde mycket engagemang, och det var inte lätt att stänga av.

– Jag insåg att om jag skulle klara det här under ett yrkesliv, behövde jag hitta ett sätt att avsluta jobbet och sen vara ledig mentalt. Min pojkvän mediterade och då bestämde jag mig för att prova jag också, säger hon.

Och på den vägen är det. Monika Wirkkala sökte verktygen för att rensa huvudet och fann meditationen. I dag lär hon andra hur man gör. Men den som förväntar sig rökelse, batikfärg och mystik lär bli besviken.

Annons
X

– Jag sitter bara som vanligt, någonstans där det är bekvämt. Jag ser till att jag är avskärmad så att jag inte blir störd, stänger om mig, släcker och stänger av telefonen.

Och just avsaknaden av mystik är en del av poängen med Acem-meditationen, ursprungligen från Norge, som Monika Wirkkala håller på med. Metoden togs fram på 1960-talet av medicin- och psykologistuderande i Oslo som ville ha en meditation anpassad för en västerländsk kultur.

– Det ska vara tillgängligt för så många som möjligt, inramningen ska inte vara ett hinder för folk, säger ­Monika Wirkkala.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Här handlar det inte om att tömma huvudet på tankar, som inom en del andra meditationsformer. Snarare tvärtom. Tankarna ska få strömma fritt, utan styrning. På så sätt bearbetar man dagens händelser, ”dagsresterna”. Vid återkommande meditation kan man få insikt om djupare strukturer i den egna personligheten.

  – Man kan bli förvånad över vad det är för något som dyker upp. ”Var jag inte färdig med det där samtalet” kan jag tänka ibland.

  Intresset för stresshantering ökar ständigt i samhället. Deltagarantalet i Acem-kurserna brukar dock vara ganska konstant. Men Monika Wirkkala tycker att det har blivit en större bredd på grupperna, även om majoriteten har högskoleutbildning.

  – Och så är det tyvärr fortfarande flest kvinnor. De är nog mer öppna för att testa den här sortens aktiviteter.

  Så gott som alla kursdeltagare har problem med stress, en del har bränt ut sig och har ordinerats meditation av sin läkare. Genom att ta itu med tankarna som ligger och gnager mår många bättre, sover bättre och hittar ibland roten till fysisk smärta.

  Monika Wirkkala tror att människor generellt är mer stressade i dag.
  – Särskilt om jag jämför med farmor och farfar på lilla bondgården som levde med årstiderna och väderomställningarna. I dag har vi så oerhört många informationskanaler. Vi bombarderas ständigt med intryck. Klart det sätter sina spår.

  Lärarjobbet, som en gång fick henne att börja meditera, har hon inte kvar längre. När barnen kom tyckte Monika Wirkkala att det var dags att satsa på något som inte uppslukade henne på samma sätt. I dag är hon biträdande avdelningschef på Svenska institutet, en myndighet under UD som arbetar med att marknadsföra Sverige i utlandet.
  **
  – Det är spännande och engagerande.** Jag har insett att det inte är jobbet som gör mig så involverad, utan att jag är sådan som person, säger hon och skrattar.

  Och för Monika Wirkkala har det med åren blivit en självklarhet att hantera det genom att meditera.

  – Det handlar om att hitta tillbaka till mig själv. Bottna och vila i mig själv. När jag kommer hem från jobbet är jag inte sur och gnällig för att ett möte inte gick som det skulle, det har jag släppt mentalt. I stället kan min energi gå till att vara tillsammans med min familj.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X