X
Annons
X

En längtan värd att dö för

Det har gått ett drygt år sedan de arabiska folkens uppror inleddes. Uppror som främst drivs av de unga. I Egypten, Syrien, Jemen och Bahrain slås protesterna brutalt ned. Men klockan kan inte vridas tillbaka, slår SvD:s Bitte Hammargren fast i en personlig betraktelse.

Mitt emellan två tårgasattacker på Mohammed Mahmoudgatan, vid barrikaderna utanför inrikesministeriet i Kairo, går jag till fältsjukhuset strax intill, på Tahrirtorget.

Det är efter en sömnlös natt. Utanför hotellet har ambulanser passerat hela natten på väg till akutavdelningen på Qasr al-Ainy-sjukhuset. I nattmörkret har jag tappat räkningen på antalet sirener.

Det har gått mer än ett år sedan de arabiska folkens uppror inleddes – uppror som inte längre har någon årstid. Men revolutionerna, som drivs av arabvärldens unga, äter sina egna barn. I Egypten, Syrien, Jemen och Bahrain slås proteströrelserna brutalt ned. Många aktivister i Kairo har skadats i ögonen sedan de träffats av tårgasgranater eller gummikulor. Tårgasgranaterna som plockas upp efter bataljerna är Made in USA.

Foto: MOHAMMED MUHEISEN/AP Bild 1 av 7

I Jemen har säkerheten kollapsat efter ett års uppror. Här i Aden har det satts eld på regimmotståndares tältläger. På tisdag hålls ett omtvistat presidentval med endast en kandidat, den avgående president Salehs andreman.

Foto: REUTERS Bild 2 av 7

De kallas för ”folkambulsanser, de motorcyklar som används för att köra skadade undan gatubataljerna utanför inrikesministeriet i Egypten.

Foto: REUTERS Bild 3 av 7

Den syriska armén har beskjutit upproriska Homs med stridsvagnsgranater. Barn i staden har svarat med nidteckningar av president Bashar al-Assad.

Foto: REUTERS Bild 4 av 7

För ett år sedan började det med fredliga protester. Men här utanför huvudstaden Manama i Bahrain hämtas hemmagjorda brandbomber innan kravallpolisen får tag på dem.

Foto: HASAN JAMALI/AP Bild 5 av 7

Flera gånger har militärstyret i Egypten försökt tvinga bort aktivisterna från Tahrirtorget. Men de slår de ned sina tältpinnar på nytt framför regeringsbyggnaden Mugamma.

Foto: MOHAMMED MUHEISEN/AP Bild 6 av 7

Saudiarabien är stormens öga mellan de arabiska upproren. Men här tar unga kvinnor strid för rätten att köra bil, som Azza al-Shamasani.

Foto: REUTERS Bild 7 av 7
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X