En kvinnlig Holden Caulfield i Brooklyn

”Vi människor är sömngångare, vi sover oss igenom större delen av våra liv”, sa Jenny Offill nyligen i en SvD-intervju.
”Vi människor är sömngångare, vi sover oss igenom större delen av våra liv”, sa Jenny Offill nyligen i en SvD-intervju. Foto: Michael Lionstar

Den västerländska litteraturen har fått ännu en känslig och intelligent outsider som grubblar sig fram till en ny värld. Trots skyhöga förväntningar på Jenny Offills andra roman hyllas den i USA som en litterär bomb.

Under strecket
Publicerad
Annons

En mycket speciell röst i den moderna amerikanska litteraturen, den från det senaste dryga halvseklet, är den känslige grubblaren. En ung människa som vägrar att bli ”vuxen”, som brottas med livet och på egen hand uppfinner, om inte universum, så sitt högst personliga sätt att betrakta det. Han eller hon är en intelligent outsider med stark integritet men också mycket ensam. Medan den europeiska litterära outsidern – Camus främling, huvudpersonerna i Modianos romaner – är melankolisk och tillbakablickande, är den amerikanska outsidern framåtblickande, sårbart utlämnad åt nuets fataliteter. Hur tänka om detta ogästvänliga liv, frågar sig den amerikanske outsidern, och framför allt: hur leva det?

Holden Caulfield i JD Salingers ”Räddaren i nöden” och Ignatius Reilly i John Kennedy Tooles ”Dumskallarnas sammansvärjning” är sådana känsliga utanförmänniskor; de odlar en fräsch blick på världen just genom att inte anpassa sig till konventioner och förväntningar. Bakom dem finns individualisterna och vardagsfilosoferna i den amerikanska 1800-talstvitalismen, Thoreau i ”Skogsliv vid Walden” med sin kritiska blick på civilisationen, Emily Dickinson med sina minidikter där allt tänkbart hisnande ställs på ända.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons