Annons

Hedvig Ljungar:Kvinnans frihet kan liknas vid gul tapet

Nu i juli är det 160 år sedan Charlotte Perkins Gilman (1860–1935) föddes.
Nu i juli är det 160 år sedan Charlotte Perkins Gilman (1860–1935) föddes. Foto: TT

Författaren Charlotte Perkins Gilman var en av de kvinnor som lade grunden för den amerikanska feminismen i början av 1900-talet. I sin kortroman ”Den gula tapeten” gestaltar hon kvinnans underordning och frigörelse på ett sätt som än i dag inspirerar författare och konstnärer.

Under strecket
Publicerad

En författare anländer till ett övergivet familjegods tillsammans med sin man. Han, som också är hennes läkare, har diagnostiserat henne som hysterisk. För att bli frisk har hon ordinerats tre månaders vila och är förbjuden att skriva och tänka. Hon stationeras i en före detta barnkammare. Fönstren är gallerförsedda, sängen fastskruvad i golvet. Och så är det tapeten. Den gula tapeten.

Kortromanen ”The yellow wallpaper”, av 160-årsjubilaren Charlotte Perkins Gilman, publicerades 1892 (den senaste översättningen till svenska gjordes av Helena Fernandez och Nils Tengdahl på Tid och Rum förlag, 2017). Berättelsen är skriven i dagboksform och i smyg, eftersom berättarjagets man John inte tål att se sin fru med pennan i hand. Det är en skildring av ett havererat äktenskap genomsyrat av maktmissbruk, där maken successivt underminerar sin hustrus världsbild så till den grad att hon börjar ifrågasätta sina egna sinnesintryck. Tapetens mönster rör på sig. Ur våderna stirrar övervakande ögon. Efter en tid framträder en konturlös skepnad som kryper omkring bakom mönstret och skakar det som ett galler. Dagen före hemresan låser berättarjaget dörren från insidan och börjar riva loss tapeten från väggen. Nu ska den inspärrade kvinnan släppas ut. När John kommer hem och till sist får upp dörren möter han sin hustru krypande på golvet: ”’Jag har kommit ut till slut’, sa jag, ’trots dig och Jane. Och jag har dragit ner det mesta av tapeten, så ni kan inte få mig tillbaka dit igen!’”

Annons
Annons
Annons