Annons
Krönika

Anders Q Björkman:En kvinna tar priset

AUGUSTPRISET Det är inte lätt att hitta en given vinnare i någon av de tre klasserna i år. Men SvD:s t f kulturchef tror att det tunga skönlitterära priset går till Sara Stridsberg eller Kristina Sandberg.

Under strecket
Publicerad

**När Svenska **Akademien korar sin Nobelpristagare struntar man högaktningsfullt i vilket kön pristagaren i fråga har. Den som förtjänar det mest, den som åstadkommit den mest högtstående litteraturen belönas, brukar De aderton framhålla. Hittills har det resulterat i att 9 av 10 Nobelpristagare har varit män.

Annat är det med Augustpriset, som antagligen på ett mer rättvisande sätt fördelar litterär talang mellan könen. Här finns en historik av en jämn spridning: 55 procent av pristagarna i de tre kategorierna har hittills varit män, 45 procent kvinnor. I den skönlitterära kategorin har männen i och för sig dominerat – de senaste tio åren är fördelningen 60 procent män mot 40 procent kvinnor – men med årets nomineringar (fyra kvinnor och två män) talar mycket för att det blir en kvinna som belönas 2014.

Annons
Annons
Annons