Bara en människaEn kvinna plågad av gränslöst raseri

Kristine Naess.
Kristine Naess. Foto: Finn Ståle Felberg

Karl Ove Knausgård tycker att hon är en av Norges bästa samtida författare – men Paulina Helgeson är bara delvis övertygad av Kristine Næss Nordiska rådet-nominerade roman "Bara en människa".

Under strecket
Publicerad
Annons

Scenariot känns igen både från verklighetens nyhetssändningar och filmad fiktion: västklädda frivilliga letande i terrängen, surrande polishelikoptrar, presskonferenser och en mängd frågor, teorier och spekulationer. Någon har försvunnit, kanske har det begåtts ett brott som man helst inte vill tänka på? Inledningen till Kristine Næss roman ”Bara en människa” börjar med just en sådan scen. Den 12-åriga Emelie har försvunnit och Bea Britts stora hus med vildvuxen skogstomt befinner sig mitt i letandet.

Kristine Næss är en samtida norsk författare som tidigare inte funnits på svenska. ”Bara en människa” nominerades av Norge till Nordiska Rådets litteraturpris 2015 jämte Jon Fosse, som senare vann. Næss roman är uppbyggd kring tre trådar, där den ena följer Bea Britt, en annan berättar om Bea Britts farmor Cessi, som bodde i samma hus, och den tredje följer Beate, dotter till Bea Britts väninna. De tre spåren korsar varandra här och där, men skiljer sig åt både stilistiskt och innehållsmässigt. Vissa teman går igen i alla de tre kvinnornas berättelser, som kärlekens villkor, utsatthet och ett slags ärftligt inre mörker.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons